Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Γ. Καρατζαφέρης:

Καλημέρα σε όλους και όλες σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτησα να σας δω, γιατί σήμερα συμπληρώνονται 50 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, είμαστε δηλαδή κοντά στους δυο μήνες. Αν δεχθούμε ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα διαρκούν περίπου 40 μήνες κατά μέσο όρο, ήδη ο κ. Παπανδρέου έχει σπαταλήσει το 5% του χρόνου του, χωρίς ακόμα να έχει έρθει στη Βουλή ούτε ένα ν/σ στην Ολομέλεια, να μη λειτουργεί στην ουσία η Βουλή. Μια Βουλή, που έχουμε την πολυτέλεια εδώ στην Ελλάδα να την βλέπουμε να μην λειτουργεί από τον Απρίλιο που την έκλεισε βιαίως ο κ. Καραμανλής, για τους γνωστούς λόγους, συγκαλύψεως των σκανδάλων. Είμαστε λοιπόν δυο μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Παπανδρέου και ακόμα δεν έχει οριστεί το σύνολο των Γ. Γραμματέων και των Περιφερειαρχών. Δηλαδή δεν υπάρχει δομημένη πολιτεία.

Έχουμε δείγματα γραφής τα οποία, εάν δεχθούμε την παροιμία ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, μάλλον προοιωνίζουν μια ζοφερή ημέρα. Η περίοδος που ζούμε είναι ιδιαίτερα κομβική για την ελληνική πολιτεία. Όχι μόνο εις τα εξωτερικά θέματα, που ο Δεκέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, τόσο για το θέμα της Τουρκίας, όσο και για τις τελικές πράξεις στο θέμα του ονόματος, όπως και ιδιαιτέρως για την οικονομία. Περίμενα από τον κ. Παπανδρέου, να εισάγει στη ζωή μας ένα νέο ύφος και ήθος, ότι θα είναι πιο σοβαρός και πιο υπεύθυνος, ότι θα πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Εχθές ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ομολόγησε ευθέως ότι είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για την πραγματική, τραγική κατάσταση της οικονομίας. Άρα ήξερε, αλλά έταζε και σήμερα προσπαθεί να ισορροπήσει απέναντι σε μια ωμή και προκλητική πραγματικότητα και τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Η αλήθεια: Η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Δεν λέγεται εύκολα και δεν πρέπει να λέγεται, αλλά πιστεύω ότι η ελληνική πολιτεία χρειάζεται ένα σοκ.

Συμφωνώ πολύ με ένα άρθρο που διάβασα χθες σε μια οικονομική εφημερίδα, ενός δημοσιογράφου - διευθυντού της εφημερίδας - που δεν κινείται κατά καμία έννοια στο δικό μου ιδεολογικό χώρο, συμφωνεί όμως με όλα αυτά που κατά καιρούς έχουμε πει. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξεφύγει από το ημιλαϊκισμό τον οποίο ακολουθεί και φαίνεται μέσα στην κυβέρνησή του σε διάφορες πτυχές, οι οποίες δεν ελέγχονται επαρκώς. Όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι ημίμετρα. Χρειάζεται, επαναλαμβάνω, ένα δυνατό σοκ, να μας βγάλει από την κρίση.

Μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν με περιττούς νόμους, όπως της κας Πετραλιά που ξεκίνησε ως ανατροπή στο ασφαλιστικό και κατάντησε να είναι ένα θέμα που δεν είχε αντοχή ούτε μηνών, πολλών δε μάλλον δεκαετιών όπως έλεγε. Ακούγονται διάφορα μέτρα, τα οποία κατατείνουν σε ένα στόχο, σε ένα μονόδρομο, στη μείωση του ελλείμματος. Αυτή είναι η μια πλευρά, δεν μπορεί όμως να προσφέρει τίποτα όμως, αν ταυτοχρόνως δεν υπάρχει ανάπτυξη της παραγωγής. Και τίποτα από όλα αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν αναπτύσσει την παραγωγή. Από την ημέρα που έγινε το Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, αδιαλείπτως είτε εδώ είτε στην Ευρώπη, φωνάζω και λέω ότι αν δεν ελαστικοποιηθεί το Μάαστριχτ, δεν υπάρχει τρόπος να βγει η Ευρώπη από το τούνελ που έχει μπει. Η Ευρώπη θα αναγκαστεί σε στενό ή μακρύτερο χρονικό διάστημα να ελαστικοποιήσει το Μάαστριχτ. Το 3% στο έλλειμμα δεν μπορεί να το παρακολουθήσει καμιά χώρα και σε λίγο θα είναι αδύνατον να το πλησιάσουν. Είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να δούμε. Σήμερα, εκεί που είναι η οικονομική κατάσταση, το έχω ξαναπεί, χρειάζεται ή πολύ μελάνι ή πολύ αίμα.

Ο Ομπάμα προτίμησε το μελάνι, η Ευρώπη δείχνει να προτιμάει το αίμα. Αίμα από τους αγώνες που γίνονται και θα γίνουν από αύριο το πρωί στα πεζοδρόμια όλης της Ευρώπης. Τι εννοώ; Πρέπει να τυπωθούν χαρτονομίσματα. Αυτό κάνει ο Ομπάμα και φαίνεται να φεύγει από την κρίση. Η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα αυτή σε άμεση ευχέρεια. Εκεί αποφασίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εδώ πρέπει να αποφασίσουν και οι 27 και να ξεπεράσουν και τις αγκυλώσεις του κ. Τρισέ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνατότητες που έχουμε για επιβίωση είναι μηδαμινές. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου ότι η χώρα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου οικονομικής ανάγκης και να αναληφθούν ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι, όπως και εσείς εξάλλου, ότι ο συνδικαλισμός είναι ένας πυλώνας της Δημοκρατίας και πρέπει να διεκδικεί. Αυτός είναι ο ρόλος του, γι΄ αυτό ψηφίζεται και εκλέγεται ο συνδικαλιστής. Όμως, στην περίπτωση του σήμερα, ο συνδικαλισμός πρέπει να δεχθεί το φυσικό του μέγεθος κι όχι αυτό το οποίο πήρε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια, με τις ανοχές της κυβερνήσεως. Ένας αποφασίζει και αυτός είναι εκείνος που παίρνει την ψήφο του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως πως την παίρνει.

Αυτό το οποίο άκουσα προχθές από την κα Παπαρήγα με φόβισε εξαιρετικά. Πρέπει να πάμε σε ένα εθνικό διάλογο. Και τα μέτρα αυτά που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγα. Κάποιοι φταίνε βέβαια, που έφεραν τη κατάσταση της χώρας σε αυτή τη θέση. Και φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια. Με μεγάλο μερίδιο του ΠΑΣΟΚ, ίσως μεγαλύτερο και αυτής της ΝΔ, που την τελευταία περίοδο τραυμάτισε καίρια τη χώρα. Αυτοί είναι οι φταίχτες. Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι εγώ έχω ένα τραυματισμένο κορμί, και σε αυτό το κορμί, αντί να σπεύσω να δω τι υπηρεσίες μπορώ να προσφέρω, έχω τους συνδικαλιστές, έχω την αριστερά να φωνάζουν ότι το χρώμα του χειρουργείου είναι γαλάζιο, βάψτε το κόκκινο. Δεν με ενδιαφέρει τι χρώμα έχει το δωμάτιο, εγώ πρέπει να σώσω πάση θυσία το τραυματισμένο κορμί που έχω απέναντί μου. Πρέπει να πάμε σε εθνικό διάλογο και όχι να κλείνουμε τις πόρτες.

Λέει η κα Παπαρήγα 1400 Ευρώ μισθό κλπ. Η δική μας απάντηση είναι: « Ναι, 2500 Ευρώ κάντε το μηνιάτικο. Και τέσσερις ημέρες εργασία. Και τρεις ημέρες εργασία. Ό,τι ευχαριστεί τα αυτιά». Ποιος θα πληρώσει; Δεν καταλαβαίνει επιτέλους η αριστερά ότι έχει συνάρτηση το κόστος του προϊόντος. Το προϊόν το οποίο βγαίνει, ακριβαίνει. Και το ακριβό προϊόν δεν πουλιέται σε αγορές της Ευρώπης. Πτωχεύουμε. Έχουμε είκοσι δισεκατομμύρια άνοιγμα ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Έχουμε περίπου δέκα δις. Τρία δις χρειάζεται για ν΄ ανοίξει το έλλειμμα. Δέκα δις φεύγουν από την Ελλάδα, το προϊόν των νομίμων ή λιγότερο νομίμων, ή παρανόμων μεταναστών. Το προϊόν που δουλεύουνε εδώ στη χώρα. Αυτή είναι η διαρροή. Και κανείς δε μιλάει γι΄ αυτές τις αλήθειες.

Η χώρα λοιπόν πτωχεύει και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην παρακολουθεί τις ουσιαστικές και πραγματικές εξελίξεις. Μία σειρά αποφάσεις του καταδεικνύουν ότι δεν είναι σοβαροί. Απόσυρση, ημιυπαίθριοι χώροι, το λιμάνι, οι διχογνωμίες, οι κόντρες ανάμεσα στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Παμπούκη, ανάμεσα στην κ. Διαμαντοπούλου και τον υφυπουργό της, μια σειρά διαφορετικών και συγκρουόμενων απόψεων, δείχνουν ότι δεν έχουν την σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Βέβαια θα μου πείτε ότι είναι νέοι και θα μάθουν, αλλά στου Κασίδη το κεφάλι. Πολύ φοβούμαι ότι αυτή η χολιγουντιανής εμφανίσεως φαντεζί κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αποδεικνύεται ότι δεν έχει την εύρυθμη λειτουργία την οποία επιτάσσουν οι εποχές. Την ίδια ώρα γνωρίζετε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε ρυθμούς εσωτερικής εκλογής με ό,τι συμπαρασύρει αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Έχω κουραστεί ν΄ ακούω ύβρεις απ΄ τη μία πλευρά στην άλλη. Δεν έχω ακούσει προτάσεις. Καμία πρόταση.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ, με αυτή την πολιτική, μία πολιτική η οποία κοστίζει στην οικονομία, δεν βοηθάει την οικονομία, δηλαδή δεν βοηθάει το μέτρο το οποίο εξαγγέλθηκε, δηλαδή το ότι θα ελέγχονται οι καταθέσεις. Και αυτό τι σημαίνει; Οποιοσδήποτε έχει καταθέσεις τις αποσύρει και προσπαθεί να βρει τρόπο να τις βγάλει στο εξωτερικό. Δεν εξυπηρετεί αυτό το οποίο κάνουν με την επέκταση του πόθεν έσχες. Τα χρήματα που έχουν βγάλει οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι, εμείς, τα μαύρα χρήματα εν πάση περιπτώσει είναι μέσα σε σεντούκια και πρέπει να βγούνε έξω. Η παραοικονομία είναι παραπάνω από πενήντα τοις εκατό του ΑΕΠ. Εάν λοιπόν δεν βγάλουμε έξω τα χρήματα αυτά, δεν θα σωθούμε. Και χαίρομαι που ο κ. Φελέκης, στο άρθρο του στον «Επενδυτή», είπε ότι η μόνη λύση είναι αυτή. Δεν έχει όρια άλλης φορολογίας, είναι στέρηση από την αγορά. Και είπα και επαναλαμβάνω ότι θα τιθασεύσει μεν το έλλειμμα, αλλά θα πεθάνει η αγορά. Δεν θα βγούμε από το τέλμα. Δεν είναι το πρώτο θέμα το έλλειμμα που είναι σοβαρότατο. Το θέμα είναι μην νεκρωθεί η αγορά. Και πρέπει εκεί να δείξουν όλοι το βαθμό συνύπαρξης και συνλειτουργίας σε έναν τέτοιο αγώνα. Και πάνω απ΄ όλα οι τραπεζίτες. Οι οποίοι συνεχίζουν ν΄ αυθαιρετούν και να προκαλούν.

Τεράστια επενδυτική πράξη που γίνεται τώρα, πήρε προθεσμία έξι μηνών από τον μεγάλο θεσμικό επενδυτή που την χρηματοδοτεί. Με τράπεζες και άλλα εξαιρετικά, σοβαρά, επενδυτικά κεφάλαια. Οδηγούμεθα λοιπόν σε μια καμπή εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο κ. Παπανδρέου ανάμεσα σε όλα τα άλλα προσπαθεί να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα, δίνοντας ψήφο στους μετανάστες. Εάν ήμασταν στη θέση του Λουξεμβούργου ή του Βελγίου θα μπορούσαμε να το ακολουθήσουμε. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική ρευστότητα στην περιοχή, γύρω - γύρω έχουμε ρευστές καταστάσεις. Προσπαθώ να καταλάβω τι θα συμβεί αύριο το πρωί εάν εκλεγούν δεκαπέντε Αλβανοί δήμαρχοι και πενήντα αντιδήμαρχοι. Θα έχουν θεσμικό ρόλο να διεκδικούν όλα αυτά τα οποία περιγράφονται στην εγκυκλοπαίδεια που κυκλοφόρησε η Ακαδημία των Τυράννων, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Περί Τσαμουριάς. Δεν έχουμε ασφαλή γειτονιά για να κάνουμε τέτοια ανοίγματα. Μιλάμε για δύο εκατομμύρια ανθρώπους, δεν γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό, δεν γνωρίζει που ζουν, δεν γνωρίζει την ακριβή οικονομική τους δράση. Είναι παρακινδυνευμένο. Όπως επίσης με την ευκολία με την οποία θα δώσουμε την ιθαγένεια, που σημαίνει ότι αύριο το πρωί θα έχουν αυτομάτως το δικαίωμα να ψηφίζουν όσα παιδιά έχουν γεννηθεί το 1990- 91 -92. Όταν είχαμε και το πρώτο κύμα μεταναστών.

Είμαστε εναντίον. Εάν πρόκειται να επιμείνει ο κ. Παπανδρέου, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίσπευση των εκλογών βάση των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα, δηλαδή ακριβώς με τον τρόπο που απειλούσε και ο κ. Παπανδρέου προεκλογικώς, με ευκαιρία την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε θέσει το θέμα. Περιμένουμε να υπάρξει μια ώριμη ηγεσία στη Ν.Δ. για να επεξεργαστεί την πρότασή μας. Μετά απ΄ όλα αυτά να πω μόνο δυο κουβέντες για τα εξωτερικά θέματα. Εδώ και δεκαπέντε μέρες έχει αρχίσει μια έντονη επιφυλακτικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία. Τα ανοίγματα που έκανε ο κ. Ερντογάν λέγοντας στην Τεχεράνη ότι το πυρηνικό της εργοστάσιο είναι για ανθρωπιστικούς λόγους, ενόχλησε ιδιαίτερα πολύ τον Λευκό Οίκο. Τα ανοίγματα με την Αρμενία που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Αζέρους απ΄ την άλλη πλευρά, δημιουργούν θέματα τα οποία εμείς πρέπει να τα δούμε με εξαιρετική προσοχή. Η ταυτόχρονη άρνηση του Ισραήλ να δεχθεί τον κ. Ερντογάν, την Τουρκία, ως διαμεσολαβητή στις σχέσεις με τη Συρία, καταδεικνύει ότι κάτι αλλάζει. Γι΄ αυτό και εγώ θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν όψει του Δεκεμβρίου, συνάντηση πολιτικών αρχηγών, για τη διαφάνεια της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε για τη διαφάνεια αυτό που είχα πει πέρσι, στη Βουλή. Χαρήκαμε και αποδεχτήκαμε. Πιστεύω και αυτός θα αποδεχθεί να πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε λεπτά θέματα όπως η επιστολή Ερντογάν που δεν δίδεται στην δημοσιότητα. Αφήνοντας διάφορα σενάρια να εμπλέκουν ακόμα και την Θράκη. Πολύ φοβούμαι λοιπόν ότι η κλειστή η μυστική η κάτω από το τραπέζι διπλωματία μπορεί να επιφέρει ανήκεστη βλάβη εις τα εθνικά συμφέροντα. Είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ταξίδι των Πρεσπών μεθαύριο γιατί αυτό αυτομάτως, ότι και αν συζητήσουν έστω και αν περιοριστούν εις τα οικολογικά, δίνει στον κύριο Γκρουέφσκι μια αναγνώριση την οποία εμείς τουλάχιστον δεν πρέπει να του την παραχωρήσουμε. Με αυτά είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για χρεοκοπία. Λέτε ότι πρέπει να γίνει κάποιο ισχυρό σοκ. Για τι μιλάμε; Πρακτικά.
Γ. Καρατζαφέρης: Μιλάμε για μέτρα τα οποία θα δώσουν προοπτική. Αμυδρή ελπίδα απόδρασης από τον κυκεώνα που βρισκόμαστε. Μην κοροϊδευόμαστε. Είχαμε μια επίπλαστη ευδαιμονία. Επίπλαστη ευδαιμονία! Σε όλα τα επίπεδα. Εδώ αγοράσαμε αγαπητέ συνάδελφε τρία και τέσσερα καρπούζια. Την ίδια ώρα τα πήγαινα στην Μεγάλη Βρετανία, στο Λονδίνο ήτανε μια φέτα. Όταν πήγαινε η οικογένεια έπαιρνε τέσσερα πορτοκάλια. Εμείς τρία κιλά πορτοκάλια. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάξανε οι καιροί. Αυτό το οποίο παράγουμε σαν χώρα δεν φθάνει να πληρώσουμε αυτά τα οποία έχουμε. Ακούω την ιστορία για την αύξηση των ορίων της συντάξεως. Όλοι θέλουμε να καθόμαστε. Ποιος θέλει να δουλεύει; Αλλά πρέπει να δούμε μια πραγματικότητα. Όταν αυτό θεσπίστηκε πριν από 30-35 χρόνια ο μέσος όρος ζωής ήταν 70. Τώρα είναι τα 80. Ποιος θα πληρώσει; Έχω ένα παράδειγμα το οποίο έχω να σας πω. Συνταξιούχος Εμπορικής. Βγαίνει στη σύνταξη στα 56. Έζησε ο άνθρωπος, και μπράβο του, μέχρι τα 86. Συγγενής μου. Πεθαίνει. Η κόρη του φεύγει από την δουλειά χωρισμένη, όπου ήταν σε πολύ καλή δουλειά, και ζει με την σύνταξη του πατέρα. Θα ζήσει δηλαδή η ανιψιά μου, πρώτα ο Θεός, εάν πιάσει το μέσο όρο, άλλα 40 χρόνια και ένας ασφαλισμένος που δούλεψε 25 χρόνια θα πληρώνεται για 65 χρόνια. Δεν γίνεται. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πρέπει να το αλλάξουμε. Πρέπει να δουλέψουμε και πιο εντατικά και πιο σκληρά εάν θέλουμε να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα.

Βεβαίως δεν φταίει ο εργαζόμενος που μπήκε εκεί η χώρα. Φταίνε οι ηγεσίες με την διασπάθιση του χρήματος. Και ακόμα κανείς δεν μας είπε που πήγανε τα λεφτά του χρηματιστηρίου. Έμειναν στην Ελληνική αγορά ή έχουνε φύγει για άλλες πατρίδες και άλλες χώρες; Γιατί έχουμε σαφέστατα έλλειμμα. Μεγάλο έλλειμμα κεφαλαίων που έφυγαν από την Ελλάδα. Και δεν βλέπω κανείς να ασχολείται. Όπως ο Καραμανλής συγχώρεσε το χρηματιστήριο έτσι και ο κύριος Παπανδρέου φαίνεται να συγχωρεί το Βατοπέδιο και τα άλλα σκάνδαλα. Δεν άκουσα κουβέντα. Έχουμε δυο μήνες αυτή την στιγμή μετά τις εκλογές και η μόνη λέξη που απαγορεύεται σε όλους τους πολιτικούς αλλά και σε εσάς τους δημοσιογράφους και, εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε σε ράγες ενώ οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι σε ράγες, είναι η λέξη SIEMENS. Δεν έχει γράψει κανείς για την Siemens τίποτα. Προφανώς για να μην διαταραχθούν κάποιες ισορροπίες. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να διερευνήσουμε τα σκάνδαλα. Αυτά τα οποία φαγώθηκαν και σήμερα λείπουν.

Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω αν θέλετε να μας κάνετε κάποια πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και να ρωτήσω ακόμα αν έχετε μιλήσει με την κυρία Μπακογιάννη ή με τον κύριο Σαμαρά και τι έχετε πει.
Γ. Καρατζαφέρης: Πρόβλεψη δεν μπορώ να κάνω όπως δεν μπορείτε να κάνετε και εσείς. Είναι ρευστά. Απ΄ ότι φαίνεται ο κύριος Σαμαράς έχει ένα κλικ παραπάνω στις δημοσκοπήσεις. Ακούω ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει καλύτερους μηχανισμούς. Δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Είναι θέμα και της αποχής. Νομίζω ότι θα ηττηθούν και οι δύο. Και οι τρεις ενδεχομένως. Από το ποσοστό προσελεύσεως. Η ήττα της Ν.Δ. ίσως στις 29 Νοεμβρίου να είναι σοβαρότερη και από τις 4ης Οκτωβρίου. Δηλαδή για φανταστείτε να μην πάνε όσοι πήγανε εις στον κύριο Παπανδρέου. Ο κύριος Παπανδρέου είχε περίπου 750.000 κόσμο. Εάν η Ν.Δ. βρεθεί με 200.000 ανθρώπους αντιλαμβάνεστε ότι έχει μια συγκλονιστική ήττα. Με τον κύριο Σαμαρά και τη κυρία Μπακογιάννη δεν έχω μιλήσει, πιστεύω όμως ότι μετά την εκλογή όποιος από τους δύο είναι αρχηγός της Ν.Δ. πρώτον να ελέγχει το κόμμα του και δεύτερον να μην έχει κληρονομήσει τους βερμπαλισμούς του Καραμανλή με τις ανοησίες περί άκρων και να καταλάβουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ για να πολεμηθεί χρειάζεται συντεταγμένες όλες τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε ότι οι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα έχουν εξαπολύσει δριμύ επίθεση εναντίον της κυρίας Μπακογιάννη, είτε με άρθρα είτε με πρωτοσέλιδα, είτε με γελοιογραφίες, πιστεύετε ότι αποσκοπεί κάπου αυτό;
Γ. Καρατζαφέρης: Είναι νομίζω στα συν και στα πλην που έχει ο κάθε πολιτικός σε θέματα επικοινωνίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να χτίζεις είναι σχέσεις με τους δημοσιογράφους και τους εκδότες. Εάν δεν μπόρεσε η κυρία Μπακογιάννη να καλλιεργήσει αυτέ στις σχέσεις σαφώς είναι ένα έλλειμμά το οποίο θα το βρει μπροστά της.

Δημοσιογράφος: Τελείως επιγραμματικά από αυτά που είπατε προηγουμένως θα μου επιτρέψετε να πω ότι στο εσωτερικό μας παρουσιάσατε μια κατάσταση περίπου αλαλούμ από πλευράς κυβερνήσεως στο δε εξωτερικό, στα εξωτερικά θέματα ότι έχουμε ανοίξει σχεδόν τα πάντα. Θα ήθελα να μου πείτε εάν, και αναφέρομαι στα εξωτερικά θέματα, σας φοβίζει αυτή η κατάσταση, φοβάστε δηλαδή μήπως έχουμε εκκλήσεις σε θέματα πολύ σύντομα. Το ένα ερώτημα είναι αυτό. Και το δεύτερο είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί της Ν.Δ. λένε ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπάρχει μια προσπάθεια της Ν.Δ. προς τις δύο πλευρές της προκειμένου να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους. Όσον αφορά το δικό σας σκέλος, την δική σας πλευρά, αυτό σας φοβίζει; Έχετε σχέδιο αντιδράσεως σε αυτή την επίθεση που θα δεχθείτε;
Γ. Καρατζαφέρης: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Εάν έχεις γερή και καλή ομάδα δεν φοβάσαι κανέναν αντίπαλο. Εμείς έχουμε μια γερή ομάδα. Έχουμε μια δομημένη αντιπολίτευση. Έχουμε χαρακτήρα. Δεν αλλάζουμε περιστασιακά την πολιτική μας και θα δυσκολευθεί η Ν.Δ., με οποιονδήποτε αρχηγό, να δομήσει μια τόσο αξιόπιστη πολιτική. Βλέπετε ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δύο μεγάλους εκφραστές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Άλλες πρεσβεύει ο ένας άλλες πρεσβεύει ο άλλος. Ακούω την μία πλευρά να λέει την άλλη «εθνικίστικη», ή «περιχαρακωμένη» στο χθες. Ακούω διάφορα πράγματα, που καταδεικνύουν ότι για να καταφέρει να φθάσει την εσωτερική ισχυρή, δική μας δόμηση, θα χρειασθεί πάρα πολλά χρόνια. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, πράγματι φοβάμαι, είμαστε σε μία κομβική περίοδο όπου υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα που δεν θα μπορέσουμε ποτέ μετά να τα αρνηθούμε. Αυτή η επιστολή κρύβεται επιμελώς. Για να φύγουνε οι βουλευτές της ΝΔ τόσο νωρίς από την Επιτροπή σημαίνει ότι κάποια «μύγα» υπάρχει. Πιστεύω ότι ο αρμόδιος Υπουργός δεν έπρεπε να αφήσει υπονοούμενα αλλά να ξεκαθαρίσει τι λέει ο Ερντογάν και από που ορμώμενος τα είπε αυτά ο Ερντογάν. Τα είπε αυτά ορμώμενος ή από κάποια ασάφεια ή κενό που άφησε η κ. Μπακογιάννη, ή κάποια ασάφεια που άφησε ο κ. Παπανδρέου στην πρώτη του επίσκεψη. Λοιπόν να δούμε ποιος είναι εκείνος που έδωσε εφαλτήριο στον Ερντογάν να στείλει μια επιστολή την οποία επιμελώς κρύβουν.

Δημοσιογράφος: Αν εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Σαμαράς, θα κάνετε κάποιο άνοιγμα στην ΝΔ για συνεργασία; Είναι περισσότερες οι προοπτικές συνεργασίας με την ΝΔ με Πρόέδρο τον κ. Σαμαρά, παρά με τον κ. Καραμανλή ή την κ. Μπακογιάννη; Και είπατε ότι αν προχωρήσει στην παραχώρήση ψήφου στους μετανάστες ο κ. Παπανδρέου, θα ζητήσετε εκλογές τον Μάρτιο αποκαλούμενος την ψήφιση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, με τη βοήθεια βέβαια και της ΝΔ. Αν ο κ. Παπανδρέου αποσύρει το θέμα αυτό, εσείς δεν θέτετε θέμα εκλογών το Μάρτιο, έστω και αν η χώρα καταστρέφεται και χρεοκοπεί όπως αναφέρατε;
Γ. Καρατζαφέρης: Μας χρεώνετε δηλαδή μία νίκη εξ΄ αρχής με το να το αποσύρει ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα στην πολιτική, και την στείρα αντίληψη του κ. Καραμανλή, το πάθημα του δηλαδή, θα το έχουν πάρει ως μάθημα όποιος και να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Ο βερμπαλισμός και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για το αύριο. Όποιος και αν είναι αρχηγός της ΝΔ, πιστεύω θα αντιληφθεί το συμφέρον της το οποίο είναι κοινό. Το πως δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε με κοινή συντεταγμένη το ΠΑΣΟΚ. Μην περιμένει η ΝΔ ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, προερχόμενη από μια εσωτερική κρίση, όπου οι μισοί βουλευτές σχεδόν σήμερα κοντράρει ο ένας τον άλλον, για να μη πω ότι δεν μιλιούνται. Χρειάζεται λοιπόν ένα βήμα προς τα μπρος. Εμείς κάναμε την πρόταση, περιμένουμε τον καινούργιο αρχηγό να δούμε κατά πόσο είναι έτοιμος να μπει στα βαθιά. Εμείς θέλουμε πρόεδρο τον κ. Παπούλια όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Παπανδρέου, αλλά είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να γίνουν εκλογές τώρα. Αν δεν γίνουν τώρα πάμε στο τέλος της τετραετίας, με ότι συνεπάγεται αυτό, και νομίζω συνεπάγεται πάρα πολλά πράγματα.

Δημοσιογράφος: Ως μέλος της δεξιάς πολυκατοικίας, αλλά και ως μέλος ευρύτερα της δεξιάς παράταξης, τι θα ψηφίζατε την Κυριακή;Αν βγει ο κ. Σαμαράς, φοβάστε μήπως έχετε διαρροή στελεχών, χαμηλών ή υψηλών;Εξηγήστε μας λίγο την συμπεριφορά σας προ εκλογών στην κ. Μπακογιάννη και την μετεκλογική. Ήτανε πιο ήπια.
Γ. Καρατζαφέρης: Εμείς τότε φωνάζαμε και λέγαμε για την κ. Μπακογιάννη όταν ήταν Υπ. Εξωτερικών. Τώρα δεν είναι Υπ. Εξωτερικών. Πράξεις καυτηριάζω, όχι πρόσωπα. Εάν καυτηριάζεις πρόσωπα συλλήβδην είναι ρατσισμός. Εάν καυτηριάζεις πράξεις είναι πολιτική υπευθυνότητα. Τώρα οποιοδήποτε σχόλιο έκανα, θα εκλαμβάνεται ότι μπαίνω μέσα στο παιχνίδι διαδοχής της ΝΔ. Να διευκρινίσουμε το θέμα της πολυκατοικίας. Εγώ είμαι με τον οικοπεδούχο, με την βάση. Άργησα 5 λεπτά να κατέβω γιατί σήμερα είχαμε 8 προσχωρήσεις. Μεταξύ αυτών και κάποιων σοβαροτάτων συνδικαλιστών τους οποίους διεκδικούσε και η κ. Ντόρα και ο κ. Σαμαράς, και τελικά προτίμησαν το λιοντάρι για να δανειστώ την γελοιογραφία του «Έθνους».

Δημοσιογράφος: Ακούγεται πολύ ότι κάνατε μία «πολιτική κωλοτούμπα» υπέρ του κ. Σαμαρά μόλις εκείνος άρχισε να δείχνει μια δυναμική, ενώ στην αρχή δείχνατε μια προτίμηση στην κ. Μπακογιάννη.
Γ. Καρατζαφέρης: Οι μισοί δημοσιογράφοι λέτε ότι στηρίζω Ντόρα και οι άλλοι μισοί Σαμαρά. Χαίρομαι που δεν συμφωνείτε σε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι η εκλογή της Ντόρας σηματοδοτεί ποσοστό 51% να μην διαλυθεί η ΝΔ., και η επιλογή του Αντώνη 49% αντίστοιχα. Εκείνη την περίοδο φαινόντουσαν έτσι τα πράγματα. Δεν θα καθόταν η Ντόρα υπό τον Σαμαρά. Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου, και τρέχοντας στην βάση όλης της Ελλάδος κατάλαβαν και οι δύο ότι τέτοια παιχνίδια δεν τους πάνε. Άρα λοιπόν δεν υφίσταται θέμα. Λέω για άλλη μια φορά για να μην παρεξηγηθώ ότι εγώ θέλω έναν συνομιλητή ο οποίος δεν θα βάζει προϋποθέσεις και αηδίες ως πρόθεμα. Να καθίσουμε κάτω να δούμε πως θα χαράξουμε μία πολιτική, να φέρουμε σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, να μην το αφήνουμε να αλωνίζει. «Μπετονάρει» μια κατάσταση το ΠΑΣΟΚ. Η Δημόσια διοίκηση έχει σπεύσει και έχει προσκυνήσει στο σύνολο της, είτε είναι Νεοδημοκράτες, είτε είναι αριστερίζοντες κλπ. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Τώρα ποιος θα είναι ο συνομιλητής θα κρίνει η βάση της ΝΔ. Και πιστεύω ότι αυτό που θέλει η βάση της ΝΔ είναι να υπάρξει μια σκληρή, πλατιά αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε και με τον έναν και με τον άλλον. Ποιος θα προστρέξει σε αυτόν τον διάλογο; Όλες οι δυνάμεις χρειάζονται προκειμένου να πολεμήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που έφερε η ΝΔ, γιατί αν ο κ. Καραμανλής δεν έκανε πάσα στον κ. Παπανδρέου, θα ήταν στο 154 με 155. Οι πάσες του Καραμανλή έφεραν τον Παπανδρέου στο 160, και να βρίσκεται σήμερα στη δεινή θέση η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι αλήθεια ότι οι θλίψεις είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τον άνθρωπο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να κατατρέχεις σε παχυντικά. Τον είδα πολύ παχύ στο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου