Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Συγκέντρωση-διαμαρτυρία την Πρωτομαγιά στην Ζάκυνθο


Δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΛΑ.Ο.Σ.
Τις πιο σκληρές ημέρες της μεταπολεμικής περιόδου, ζουν σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι, βιώνοντας την πιο αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που τους αναγκάζει να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση είναι αποτέλεσμα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων που άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της πλήρους υποταγής των κυβερνήσεων στις αρχές της παγκοσμιοποίησης και της απόλυτης εξάρτησης από το κατεστημένο των τραπεζών και των μεγαλοβιομηχάνων, που αυξάνουν αλματωδώς τα κέρδη τους, τα οποία εξάγουν, αφήνοντας την ελληνική οικονομία και τους εργαζόμενους να καταρρέουν.
Με ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, άλλοτε για την «ανταγωνιστικότητα» και την «παγκοσμιοποίηση» και άλλοτε για την «διέξοδο από την κρίση», προωθούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, των απλήρωτων ωρών εργασίας, την καθιέρωση τριήμερης εργασίας με μειωμένους μισθούς, κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, διαμόρφωση μισθών κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, με επιδοτούμενη εργασία υπέρ των επιχειρήσεων με ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις κ.α.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι πρέπει να ξεσηκωθούν. Η κυβέρνηση με την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αντί να στηρίξει τους Έλληνες ανέργους και τις οικογένειές τους, χαρίζει 2,5 δισ. ευρώ στους μεγαλοεργοδότες, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με νέα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις προς τους βιομηχάνους και τους μεγαλοξενοδόχους. Αντίθετα αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι κίνητρο για νέες απολύσεις εργαζομένων με σταθερή εργασία και για αντικατάστασή τους με εργαζόμενους και αλλοδαπούς, που θα δουλεύουν σχεδόν τσάμπα με προσωρινές ελαστικές συμβάσεις.
Στην Ζάκυνθο, η ανεργία για τους Έλληνες εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, αλλά και οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις, απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%. Οι 800 περίπου θέσεις εργασίας που θα χαθούν φέτος στον τουριστικό τομέα, θα αφορούν κυρίως Έλληνες εργαζόμενους. Ακόμα και στο μοναδικό δημόσιο έργο που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην Ζάκυνθο, αυτό της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, απασχολούνται κυρίως αλλοδαποί εργάτες.
Η ελλιπής κάλυψη με προσωπικό στην Επιθεώρηση Εργασίας Ζακύνθου, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας να είναι πιο έντονα στο νησί μας, από οποιοδήποτε άλλο Νομό της Ελλάδας.
Απέναντι σ' αυτήν την αντιλαϊκή λαίλαπα, σύσσωμη η εργατική τάξη αντιδρά σθεναρά και αγωνίζεται σε όλους τους εργασιακούς χώρους να ματαιώσει τα σχέδια της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για περαιτέρω εξαθλίωσή τους. Η Ν.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. Ζακύνθου καλεί τον Ζακυνθινό λαό την Πρωτομαγιά στις 10.30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια, με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά πρώτα στους Έλληνες εργάτες». Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τάσσεται αλληλέγγυος και συμπαρίσταται σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων που αντιδρούν στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, των τραπεζών και του μεγάλου Κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου