1) Ποια ήταν η συμμετοχή της «Οικολογικής Δράσης» τις ημέρες αυτές των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική;
Κλιμάκια της Οικολογικής Δράσης βρίσκονταν σχεδόν σε όλα τα μέτωπα των καταστροφικών πυρκαγιών από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα ακόμη και πριν εξελιχθεί η πυρκαγιά σε πραγματικό όλεθρο υπήρχε κλιμάκιο στην περιοχή του Γραμματικού προσπαθώντας να βοηθήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Δυστυχώς όμως όπως όλοι γνωρίζουμε ο συντονισμός ήταν πραγματικά ανεπαρκής με συνέπεια αυτό που ζήσαμε όλοι μας.
Από τη στιγμή που η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο υπήρξε άμεση κινητοποίηση των μελών και των φίλων της Οικολογικής Δράσης όπου υπήρχε ανάγκη. Όπως προείπαμε κλιμάκια υπήρχαν σχεδόν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών. Ο Πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ. Παναγιωτακόπουλος Γιάννης ήταν στο μέτωπο της Πεντέλης μαζί με μια ομάδα περίπου δέκα εθελοντών. Προσωπικά ήμουν στο μέτωπο της Καλλιτεχνούπολης μαζί με άλλη ομάδα εθελοντών της Οικολογικής Δράσης από την Ανατολική Αττική. Για να μη μακρηγορούμε όμως όλα τα στελέχη της ΝΕ.Ο.Σ, ο καθένας με μια δική του ομάδα βρέθηκαν σε Άγιο Στέφανο, Μαραθώνα, Γραμματικό, Διόνυσο, Πόρτο Γερμενό αλλά και στην Κάρυστο της Εύβοιας. Δε τα λέμε βέβαια όλα αυτά για να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά για να παρακινήσουμε όλες τις πολιτικές νεολαίες και γενικότερα όλους τους νέους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και σε περιόδους τέτοιων κρίσεων να δίνουμε όλοι μαζί την βοήθεια που χρειάζεται η Πατρίδα μας. Άλλωστε αυτή η Πατρίδα μας γέννησε και αυτή μας φιλοξενεί.
2) Ποια η δραστηριότητα της «οικολογικής Δράσης» στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Η Οικολογική Δράση ασχολείται κυρίως με την πρόληψη των πυρκαγιών γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μας, καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να θεραπεύουμε. Όπως γνωρίζετε και εσείς κ. Παπαγεωργίου ο τομέας της Οικολογικής Δράσης έχει συνεισφέρει σε αναδασώσεις, σε καθαρισμούς δασών, σε καθαρισμούς παραλιών και σε πυροφυλάξεις.
Μπορώ να σας φέρω πάρα πολλά παραδείγματα αυτών των δράσεων όπως η συμμετοχή στην αναδάσωση της Πεντέλης τον Ιανουάριο, η συμμετοχή στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού στο «Λόφο του Παιδιού» στο Γαλάτσι, εβδομαδιαίες δράσεις για τον καθαρισμό παραλιών σε περιοχές όπως στη Βάρκιζα και στην Ανάβυσσο, πυροφυλάξεις σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Κερατέα.
Επίσης η Οικολογική δράση δραστηριοποιείται και εκτός Αττικής. Τελευταίο παράδειγμα είναι η απόλυτα επιτυχημένη δράση της ΝΕ.Ο.Σ. Λαρίσης σε συνδυασμό με την εκεί Οικολογική Δράση όπου καθάρισε παραποτάμια περιοχή του Πηνειού.
Γενικά το σημαντικότερο πράγμα όπως προείπαμε είναι πάνω από όλα η ΠΡΟΛΗΨΗ και σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας. Δηλαδή όταν πάμε σε ένα μέρος και βλέπουμε σκουπίδια μπορούμε να τα μαζέψουμε, εμείς θα δώσουμε λίγα λεπτά από το χρόνο μας αλλά μπορεί να αποτρέψουμε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
3) Υπάρχει συντονισμός των εθελοντικών ομάδων με την πυροσβεστική;
Η αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πολύ πρώιμο στάδιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δυστυχώς έχουμε δει πάρα πολλά παραδείγματα να υπάρχει πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ κλιμακίων πυροσβεστικής και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα αυτή η ασυνεννοησία να μπλοκάρει εμμέσως και τον καλό συντονισμό εθελοντών με την πυροσβεστική.
4) Τι σχεδιάζετε από δω και πέρα;
Η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της Πατρίδας μας πρέπει να είναι για τον κάθε ένα από εμάς μέσα στις προτεραιότητες του. Έτσι και η Οικολογική Δράση τώρα θα ασχολείται κυρίως με τις πυροφυλάξεις σε όλη την Αττική αλλά και την περιφέρεια.
Το χειμώνα όμως που είναι και περίοδος αναδασώσεων θα έχουμε πάρα πολύ δουλειά. Μετά και τις φετινές πυρκαγιές όπου κάηκαν και ήδη αναδασωθείσες περιοχές θα πρέπει να μην αφήσουμε σπιθαμή καμένης γης που να μην αναδασωθεί. Όταν φυσικά λέμε αναδάσωση εννοούμε ότι το δάσος θα πάρει την παλιά του μορφή σε περίπου 40 χρόνια από σήμερα αν υποθέσουμε ότι τα επόμενα χρόνια δε θα υπάρχει καμία καταστροφή, οπότε καταλαβαίνεται ότι μετά το τέλος των αναδασώσεων πρέπει αυτές οι περιοχές να φυλάσσονται όσο καλύτερα γίνεται για αρκετά χρόνια.
Όπως καταλαβαίνετε το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνας θα έχει πληθώρα δράσεων.
Με ρωτήσατε τι σχεδιάζουμε λοιπόν από εδώ και πέρα ενώ καλό θα ήταν να με ρωτήσετε τι πρωτοσχεδιάζουμε.
5) Υπάρχει συμμετοχή νέων στις εθελοντικές ομάδες της «Οικολογικής Δράσης»;
Η συμμετοχή των νέων στις εθελοντικές ομάδες είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα, καθημερινά έρχονται νέοι που ενδιαφέρονται για την Πατρίδα τους και την Πατρίδα που θα παραδώσουν στα παιδιά τους. Υπάρχουν νέοι που δε θέλουν να θυμούνται τα δάση σαν μια παιδική ανάμνηση και να μην είναι αναγκασμένοι κάποια στιγμή να λένε ιστορίες στα παιδιά τους για δάση και για πράσινο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να αγαπάει την Πατρίδα του χωρίς να ενδιαφέρεται αυτά τα θέματα που συζητάμε.
Αν κάποιος θέλει να ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια δεν έχει παρά να καλέσει στο 210 7522700 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα http://www.oikodrasi.blogspot.com/ από όπου μπορεί να πάρει διάφορες πληροφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου