Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Γράμμο και στο Βίτσι

Με συνέπεια τιμήθηκε και φέτος, όπως κάθε χρονιά, η 60η επέτειο από την συντριβή της κομμουνιστικής ανταρσίας την 29η Αυγούστου 1949, στην βουνοκορφή του όρους Βίτσι και στην Βούρμπιανη στο Γράμμο όπου χοροστάτησε ο σεμνός και φιλόπατρις Μητροπολίτης Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέας. Τιμήθηκε η μνήμη των χιλιάδων νεκρών αξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, αλλά και των πολιτών, που έδωσαν την ζωή τους, για να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την ελευθερία της Πατρίδος, από την κομμουνιστική ανταρσία.

Οι φετινές εκδηλώσεις, όπου τελέστηκαν μνημόσυνα για τις ψυχές των πεσόντων, ήσαν οι μαζικότερες των τελευταίων ετών, και στις οποίες παρευρέθηκαν χιλιάδες άτομα. Ιδιαίτερη συμβολή στην συμμετοχή πολιτών στις φετινές εκδηλώσεις, είχε η ευρεία δημοσιοποίηση που έτυχε η πρωτοβουλία ανέγερσης επιτέλους του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή στο Βίτσι υπέρ των πεσόντων 1946-1949.

Ο επίσημος εορτασμός, με απουσία της επίσημης πολιτείας, φέτος ήταν στο Βίτσι. Κεντρικός ομιλητής ο επισμήναρχος Γεώργιος Κασσαβέτης, ο οποίος με καθαρό και περιεκτικό λόγο απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Ακολούθησαν οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων, από πλήθος οργανώσεων, συνδέσμων, συλλόγων, επιτροπών του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και από τον δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κουριαννίδη.

Αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία ήταν η παρουσία και κατάθεση στεφάνου, για δεύτερη συνεχόμενη φορά ενός αντιπροσώπου κόμματος της Βουλής, του βουλευτή Α’ Αθηνών και αντιπροέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Γεωργίου, μετά την περσινή παρουσία του Σερραίου βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλία Πολατίδη. Η φετινή τελετή φαίνεται ότι ήταν η αρχή μίας νέας περιόδου, καθώς σηματοδοτήθηκε από την πρωτοφανή παρουσία νεολαίας, που αντίθετα με τις προσπάθειες του κατεστημένου δεν λησμονεί τα ιστορικά γεγονότα και κατανοεί την σημασία τους.

Συγκινητική ήταν και η προσέλευση των προσκυνητών στον χώρο των θεμελίων του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή κοντά στο μνημείο στο Βίτσι, όπου η ερανική επιτροπή εισέπραττε δωρεές. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο ναός θα έχει τοποθετηθεί. Τα θυρανοίξια που προγραμματιζόντουσαν για τις 4 Οκτωβρίου, λόγω των εκλογών μετατίθενται σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου