Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στα σκόπια.

(πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση)

Σε αυτό το σημείο να παραθέσουμε τι είπε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο».

Δημοσιογράφος: «Στα εθνικά θέματα, ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι «κόκκινες γραμμές μας» στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και το Σκοπιανό;»

Σαμαράς: «Αυτές που ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά: Οτι στο Σκοπιανό διαπραγματευόμαστε για όνομα για όλες τις χρήσεις, διαφορετικό από τη «συνταγματική ονομασία» που έχουν τα Σκόπια σήμερα. Αλλά από την πλευρά των Σκοπίων δεν φαίνεται καμία απολύτως διάθεση διαπραγμάτευσης νέου ονόματος για όλες τις χρήσεις. Επομένως, εμείς εμμένουμε στην «κόκκινη γραμμή» που έχει χαραχθεί. Και στο Κυπριακό, αναζητούμε λύση που σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Οτιδήποτε στηρίζεται στο αλήστου μνήμης Σχέδιο Ανάν (το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο) δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Εν πάση περιπτώσει, όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κρίσης που τη μαστίζει δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να κλείσει εθνικά μέτωπα που δεν τα έκλεισε στο παρελθόν, όταν η ίδια βρισκόταν σε πολύ ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.»

Ποιά όμως είναι αυτή η περίφημη «κόκκινη γραμμή»;

Κάποιες μαζεμένες απαντήσεις δίνονται στο παρακάτω άρθρο:
http://area51gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html

Τι είναι όμως η «κόκκινη γραμμή» - το περίφημο erga omnes του Καραμανλή (ΝΔ), που υποστηρίζουν με πάθος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Α.Ε., Καραμανλής και Σαμαράς;

Ας δούμε πως το όρισε ο κ. Καραμανλής:
http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=49390&Itemid=149
«ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη η ελληνική θέση και δεν χρειάζεται να την αναπτύξω πάλι δια μακρόν. Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes , θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλάμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία....»

Όπως μάλιστα μας ξεκαθαρίζει η Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Ντόρα Μπακογιάννη:
http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=49467&Itemid=156
«Πρώτοι εμείς, η κυβέρνησή μας, για πρώτη φορά, μιλήσαμε καθαρά και είπαμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό για λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.»

Έχουμε λοιπόν. Έναν πρωθυπουργό - Καραμανλής/ΝΔ - ο οποίος ορίζει μια νέα στάση της Ελλάδος απέναντι στο Μακεδονικό. Την «κόκκινη γραμμή» η οποία δέχεται για τα σκόπια:

1. Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις
2. Η ονομασία θα πρέπει να είναι σύνθετη (με το ένα συνθετικό εννοείται τον όρο «Μακεδονία»)
3. Η ονομασία θα πρέπει να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό

Στα πλαίσια αυτά, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είναι αποδεκτό για την «κόκκινη γραμμή» που δέχονται ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Όμως ονόματα όπως «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία του Βαρδάρη» είναι αποδεκτά.

Ακολουθεί και ένα σχετικό βίντεο:


Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου