Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Εκδήλωση στην Ξάνθη για την Επανάσταση του 1821


Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 24 Μαρτίου στην Ξάνθη η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ξάνθης «Ο Γέρος του Μωριά» και ο Όμιλος Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης, με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Επανάστασης του 1821. Η αθρόα προσέλευση των πολιτών της ακριτικής πόλης ενθουσίασε τους διοργανωτές και σίγουρα απετέλεσε δικαίωση για την επιλογή τους να ξεφύγουν από το σύνηθες πλαίσιο «κοσμικών» εκδηλώσεων, όπως τόνισαν μάλιστα τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Ηλίας Μαυρολιός, όσο και ο πρόεδρος του Ομίλου Χρήστος Καρολίδης.
Από πλευράς των ομιλητών, ο εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα» Γιάννης Κουριαννίδης αναφέρθηκε στον εθνικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Επαναστάσεως, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι «στην εποχή μας, που το εθνικό με το κοινωνικό διαμορφώνουν όλο και περισσότερο έναν κοινό ορίζοντα προοπτικής, πρέπει να αναδείξουμε και πάλι το ιδεώδες εκείνο που οδήγησε στην αυταπάρνηση και στην αυτοθυσία τους ήρωες μας: το εθνικό ιδεώδες». Δεν παρέλειψε μάλιστα, να τονίσει ότι «το ιδεώδες αυτό λαμβάνει στην περιοχή της Θράκης μία ακόμη πιο συγκλονιστική διάσταση, αφού απαιτεί τη συμπόρευση χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων ενάντια στην εξωτερική επιβουλή. Και σίγουρα δεν είναι τυχαία, ούτε άξια μη αναφοράς η παρουσία στη σημερινή εκδήλωση αρκετών μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, τόσο Πομάκων όσο και Ρομά είναι ένα μήνυμα αυτό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο!»
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Αθανάσιος Τσακνάκης αναφέρθηκε στην απήχηση που έχουν οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας στη σημερινή ελλαδική πραγματικότητα. Προβλημάτισε μάλιστα τους παρευρισκομένους αντιστοιχίζοντας το τότε με το σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα αντίπαλος δεν είναι εξ ορισμού ο αλλόθρησκος. Κάθε άλλο! Σήμερα ο δυνάστης δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο με σάρκα και οστά. Έχει την άθλια μορφή τής σκόπιμα στρεβλής πληροφορίας. Σήμερα ο δοσίλογος δεν είναι ένας κακομοίρης Πήλιος Γούσης, αλλά ένας ασυνείδητος επαγγελματίας μειοδότης και προδότης. Σήμερα ο συμβιβασμένος έχει ξεπουλήσει την Ελευθερία του στο καταναλωτικό δάνειο των ξένων συμφερόντων. Σήμερα ο προσκυνημένος έχει υποδουλώσει την εθνική αξιοπρέπειά του στο καλάθι του παρασιτικού πολυκαταστήματος. Σήμερα ο κοτζαμπάσης έχει εξευτελίσει την ελληνική υπερηφάνεια του μέσα στην πρόστυχη επίδειξη λαθραίου πλούτου και εφήμερων αξιωμάτων. Σήμερα ο ραγιάς έχει καταπατήσει την ανθρωπιά του μπροστά στον υπνωτικό υπολογιστή και στην τρομοκρατία τής κατευθυνόμενης τηλεόρασης. Σήμερα ο γενίτσαρος έχει κάψει κυριολεκτικά τον νου του με ξενόφερτα, σαθρά ιδεολογήματα, και ακούσια ή εκούσια έχει καταντήσει εθελόδουλος».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης και, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Ξάνθης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπασταματίου, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ολοκληρωτική απουσία έστω εκπροσώπων των υπολοίπων πολιτειακών φορέων και πολιτευτών του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου