Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ημερίδα του Patria στην Γλυφάδα με θέμα την γενιά των 700 ευρώ


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου η ημερίδα του περιοδικού Patria με θέμα «Γενιά των 700 ευρώ και πολυπολιτισμικότητα». Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας, αν και με κάποια καθυστέρηση λόγω αλλαγής της ώρας, γέμισε με ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις από την αρχή του έτους.
Την συζήτηση άνοιξε, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ο δήμαρχος Γλυφάδας Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις, με τέτοιου είδους θεματολογία είναι αναγκαίες, σήμερα που βρισκόμαστε στην μέση της οικονομικής κρίσης. Κάθε σπίτι στην Γλυφάδα όπως ανέφερε έχει άμεσα προβλήματα από αυτή την κατάσταση όπως ανέφερε. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Νίκος Λεβετσοβίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιτελείται τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσοντας ιδιαίτερα τους τομείς όπου η γενιά των 700 ευρώ γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση του Γιάννη Αναστασίου, προέδρου των Νοσηλευτών - Πτυχιούχων ΤΕΙ, ο οποίος ανέλαβε να αναλύσει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα ως πληγή για τους νέους 25 με 35 ετών. Προγράμματα stage, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ήταν τα θέματα γύρω από τα οποία κινήθηκε. Τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο των κομματικών μηχανισμών στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης, καθώς στην προσπάθειά τους να μειώσουν τεχνητά τα ποσοστά ανεργίας και να κρατήσουν την κομματική τους πελατεία, μετέτρεψαν ένα εργαλείο απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας όπως τα προγράμματα stage σε ανασφάλιστη εργασία. Όσο για τις δραστηριότητες των εταιρειών που νοικιάζουν εργαζόμενους, ξεκαθάρισε ότι εκμεταλλεύονται συγκεκριμένα κενά νόμων και λειτουργούν στην χώρα μας από το 1993.
Μετά τον κ. Αναστασίου, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Δρίτσας, της ΜΚΟ «Νέοι Ορίζοντες», ο οποίος τόνισε την ανάγκη δράσης των νέων πολιτών, ως το μόνο μέσο αντίδρασης σε αυτήν την κατάσταση. Έφερε ως παράδειγμα την ΜΚΟ την οποία αντιπροσώπευε και ζήτησε από τους παρισταμένους να ενεργοποιηθούν σε κάθε επίπεδο.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Ρωμανός, ο οποίος αφού είπε ότι πέρα από την γενιά των 700 Ευρώ υπάρχει και η γενιά των 312 Ευρώ, που βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα (αναφερόμενος στους συνταξιούχους τους ΟΓΑ), μίλησε για το πρόβλημα της μεταναστευτικής ροής προς την χώρα μας, η οποία την αλλάζει. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συγκεκριμένη προσπάθεια εκ μέρους της κυβερνήσεως να αλλάξει ο νόμος περί Ιθαγένειας και με τον τρόπο αυτό να αλλοιωθεί η σύσταση του ελληνικού Έθνους. Έφερε παραδείγματα «καθεστωτικής» δημοσιογραφίας που οδηγεί τα πράγματα προς τον συγκεκριμένο σκοπό και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.
Προτελευταίος μίλησε ο εκδότης του Patria και αρχισυντάκτης του «Ελεύθερου Κόσμου» Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ξεκίνησε θέτοντας δύο δεδομένα. Ότι η αγορά χειραγωγείται και ότι η κοινωνία κατευθύνεται. Αυτοί που χειραγωγούν την αγορά και κατευθύνουν την κοινωνία έχουν άμεση και οργανική σχέση τόνισε και τους ίδιους σκοπούς. Αναφέρθηκε στην εκρηκτική συνύπαρξη των δύο αυτών φαινομένων, της πολυπολιτισμικότητας και της γενιάς των 700 Ευρώ και είπε ότι οδηγούμαστε προς έναν εκβαρβαρισμό της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο. Πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό.
Εκρηκτικός ήταν ο τελευταίος ομιλητής, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης. Τόνισε ότι οικονομικές κρίσεις έχουμε περάσει και θα ξαναπεράσουμε. Όπως είπε όμως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ως έθνος κινδυνεύει βιολογικά. Αναφέρθηκε και αυτός στον νόμο περί ιθαγένειας που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση και εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που δεν το κάνει είναι το εκλογικό κόστος. Αναφέρθηκε επιπλέον στον τρόπο σκέψης πολλών μελών του Κοινοβουλίου οι οποίοι θεωρούν ότι η έννοια του Έθνους - κράτους έχει πάψει να υφίσταται: «Πιστεύουν ότι οι αλλοδαποί λύνουν το δημογραφικό μας πρόβλημα» είπε ή ότι του λένε «τι ασχολείστε με τους Βορειοηπειρώτες, θα μπει η Αλβανία στην Ε.Ε. και θα είμαστε όλοι το ίδιο πράγμα».
Παρέμβαση έγινε από τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, εκδότη του «Ελεύθερου Κόσμου» ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ κοινής γνώμης και πολιτικών αποφάσεων σε πολλά ζητήματα, όπως η εγκληματικότητα, η ασφάλεια αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα. Χαιρετισμός στην εκδήλωση απευθύνθηκε και από τον Γιάννη Γιαννάκενα, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει κάποια στιγμή όλοι να πάρουν τις αποφάσεις τους, σχετικά με το αν τίθονται υπέρ του εθνικού κράτους ή κατά του. «Εμείς έχουμε πάρει τις δικές μας» είπε χαρακτηριστικά.
Παρέμβαση έγινε και από την Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου από την ΜΚΟ «Κράταμε» που αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και της απώλειας της αυτονομίας της χώρας μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αργύρης Σιδέρης από το blog Σκεφτόμαστε Ελληνικά, ανέλυσε το ρόλο των ελεύθερων και αδέσμευτων blogs στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορικής και το ρόλο τους στην προστασία των πολιτών από την κατευθυνόμενη και πολλές φορές ανθελληνική δημοσιογραφία, των ΜΜΕ.
Μετά το πέρας των ομιλιών και των παρεμβάσεων ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση συντόνισε, αλλά και σχολίασε με τον ιδιαίτερο τρόπο του, ο Σπύρος Σταματόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου