Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΟ "ALTER", ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. Γ. ΑΥΤΙΑ ΤΗΝ 09/11/09

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, τι «βόμβα» ήταν αυτή για εκλογές το Μάρτιο;
Γ. Καρατζαφέρης: Είπα ότι το περίστροφο το οποίο κράδαινε ο κ. Παπανδρέου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει χέρια. Έλεγε: «Πρώτα εκλογές και μετά Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Έτσι θα έλεγα ότι με την ταυτότητα την ποία δείχνει και η οποία εν πάση περιπτώσει φαίνεται να είναι πολύ προβληματική, όπως ψήφο στους μετανάστες, αλλοίωση του εκλογικού σώματος, ο τρόπος συμπεριφοράς στα παιδιά με τα stages, η αδυναμία του να λύσει το θέμα του λιμανιού, τα εξωτερικά θέματα ιδιαίτερα όπως εκείνος τα μεθοδεύει, θα μπορούσαν να βάλουν κάποιους στον πειρασμό να πούνε: «πάμε για εκλογές το Μάρτιο και μετά για Πρόεδρο Δημοκρατίας...». Περιμένω να υπάρξει μια υπεύθυνη ηγεσία από πλευράς Ν.Δ. για να κάνουμε τις διαπιστώσεις μας εάν είναι έτοιμοι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια αντιπολιτευτική τακτική που θα δυσκολέψει λίγο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι θέμα λοιπόν χρόνου να δούμε ποιος θα εκλεγεί και να δούμε κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ΠΑ.ΣΟ. Κ συλλογικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και όπου χρειαστεί.

Δημοσιογράφος: Μας λέγατε το Μάιο ότι θα πάμε κατευθείαν για εκλογές και έτσι και έγινε. Έτσι πάλι, με απόλυτη σαφήνεια, ρίξατε αυτή τη «βόμβα». Ενδεχομένως το Μάρτιο μπορεί κάτι τέτοιο να δρομολογηθεί. Δεν τη ρίξατε τυχαία πιστεύω...
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν περίμενα ότι η «φανταιζί» κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα έπαιρνε τέτοιες αποφάσεις που πιστεύω ότι δυναμιτίζουν τα θεμέλια της Πολιτείας. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα πρέπει να δοκιμασθούν για να δούμε και τις αντοχές τους. Άκουσα για αυτά τα αυστηρότατα μέτρα - δε θα πω ανάλγητα - του κ. Παπακωνσταντίνου και αν και τα πράγματα δυσκολεύουν από τις αλλεπάλληλες γκάφες της Ν.Δ., όπως ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου που πράγματι φαίνεται να υπερασπίζεται το κυβερνών κόμμα, πρέπει να δούμε τις αντοχές τους μετά από 6 μήνες. Με όλα αυτά τα λάθη που έχουν γίνει πιστεύω πως μπορούνε να δημιουργήσουμε και τριγμούς αλλά και δοκιμασία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δημοσιογράφος: Δεν θέλω να σας βάλω στα εσωκομματικά της Ν.Δ. Άλλωστε εσείς δεν είστε στην «πολυκατοικία». Είστε γείτονας και κουνάτε μαντήλι ή μάλλον είστε συνιδιοκτήτης...
Γ. Καρατζαφέρης: Ούτε το ένα ούτε το άλλο, ούτε κουνάω μαντήλι, ούτε χαιρέκακα περιμένω ένα αποτέλεσμα που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ. Απλώς δεν θέλω να συμμετέχω σε οποιαδήποτε διαδικασία εσωτερική. Είναι τρεις υποψήφιοι. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Όλων ξέρουμε την πορεία. Πορεία η οποία έχει και καλά και κακά στοιχεία για όλους από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η βάση της Ν.Δ, όση απέμεινε επιτέλους, θα αποφασίσει για τον καλύτερο ή με τον καλύτερο τρόπο. Την επόμενη ημέρα, τότε θα δούμε διαθέσεις, επαναλαμβάνω, για κλιμάκωση της αντιπολίτευσης απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε να έρθουμε στη διακυβέρνηση της χώρας από τον κύριο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Το δίνει και μάλιστα σε πολύ κόσμο και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γ. Καρατζαφέρης: Το δίνει κολοβό.

Δημοσιογράφος: Δίνει λίγο και μάλιστα υπάρχει ένα τρυκ εκεί, δηλαδή από τα 2.500.000, τα λέγαμε και πριν από λίγη ώρα, περίπου οι 2.400.000 παίρνουν 300 έως 400 ευρώ. Και μόνο αυτοί που έχουν 3,4,5, και 6 παιδιά παίρνουν παραπάνω χρήματα. Το δίνει όμως. Εκεί που υπάρχει θέμα είναι οι Έλληνες οι οποίοι έπαιρναν το ΕΚΑΣ, το οποίο τώρα δεν θα το πάρουν. Οι 300.000 που περίμεναν τη διεύρυνση του ΕΚΑΣ για να το πάρουν, χάνουν 250 ευρώ. Δεν θα τα πάρουν. Δεν χορηγείται επίδομα θέρμανσης, και ξέρετε πολύ καλά εσείς στη Βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, και σ΄ όλα τα ορεινά της πατρίδος μας, έρχονται σκληρά τεκμήρια. Τεκμήρια γι΄ αυτούς που κλέβουν, ναι. Δεν μπορεί να είσαι ιδιοκτήτης μπαρ στη Μύκονο και να δηλώνεις 3.000 ευρώ. Πιο κάτω και από τον πένητα... Εκεί, ναι. Αλλά μπαίνει και ένα θέμα με την πιστωτική κάρτα. Δώστε μια μάχη κύριε Πρόεδρε.
Γ. Καρατζαφέρης: Αυτός ο οποίος στη Μύκονο δηλώνει 3.000 ευρώ και εμφανώς κλέβει το κράτος, με τα τεκμήρια τι θα κάνει; Θα κρύψει τα λεφτά. Αν τον αφήσει ελεύθερο τα λεφτά αυτά θα τα βγάλει στην αγορά αγοράζοντας ένα σπίτι και εγώ το κλεμμένο κράτος που έχω χάσει αυτά τα λεφτά θα πάρω το 20% πίσω.

Δημοσιογράφος: Άρα τι προτείνετε;
Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ προτείνω για πέντε χρόνια αναστολή και του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων. Τα κρυμμένα λεφτά, με τον οποιονδήποτε τρόπο κλεμμένα, από τα οποία εγώ το κράτος δεν έχω πάρει τίποτα γιατί δεν τα έχω φορολογήσει, να τα αφήσω να βγουν στην αγορά. Χρειάζομαι λεφτά. Αυτή είναι η αλήθεια. Εάν δεν βρω λεφτά σαν κράτος, δεν πρόκειται να επιβιώσω. Η κατάσταση είναι τραγική. Γιατί δεν λένε την αλήθεια εις τον κόσμο; Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Είναι θέμα χρόνου να περιμένουμε το μοιραίο. Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κόμμα.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε μοιραίο; Την πτώχευση;
Γ. Καρατζαφέρης: Ότι χειρότερο. Δεν ξέρω αν θα είναι η πτώχευση ή κάτι άλλο. Το ότι χειρότερο. Να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα. Κάθε εβδομάδα, φεύγουν πολλά λεφτά - δις - και σου πηγαίνουν στο Εξωτερικό και είναι τα χρήματα των πολυκαταστημάτων αυτά, τα οποία ελέγχουν σήμερα το 80% του λιανικού εμπορίου. Κάποτε τα λεφτά ανακυκλώνονταν στην Ελλάδα, με τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς, ενώ τώρα πάνε στις μητρικές εταιρείες. Δεύτερον, αυτές οι ίδιες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, έχοντας έδρα φορολογικούς παραδείσους, φέρνουν τα πράγματα «ίσα βάρκα, ίσα νερά». Άρα χάνουμε φορολογητέα ύλη επί πολλών δισεκατομμυρίων. Τρίτον, έχουμε μία μεγάλη διαρροή συναλλάγματος, από τους μετανάστες. Τιμίως, λιγότερο τιμίως ή περισσότερο τιμίως δεν παύω να έχω μία διαρροή της τάξεως των 10 δις, το χρόνο, χρήματα τα οποία φεύγουν από εδώ και πηγαίνουν προς άλλες χώρες.

Δημοσιογράφος: Άρα η πρόταση;
Γ. Καρατζαφέρης: Άρα λοιπόν, δεν έχω παραγωγή, δεν έχω εξαγωγές, δεν πουλάω τίποτα. Και αυτά που βγάζω, τα πρωτογενή, δηλαδή βαμβάκι και λάδι, είναι μέσα στους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει τρόπος. Όταν έχω έλλειμμα εις το ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών 20 δις το χρόνο και όλα αυτά τα οποία είπα, μόνο κοκαΐνη εάν πουλήσει το κράτος μπορεί να σωθεί. Επειδή λοιπόν αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, πιστεύω ότι εάν δεν αλλάξει νοοτροπία και περπατησιά, δεν γίνεται. Μέτρα που προτείνω: Ενιαίο μισθολόγιο για όλους. Όπου και να δουλεύεις, σε όποιο τομέα του Δημοσίου, για τα ίδια χρόνια δουλειάς για τα ίδια προσόντα (πτυχία), ίδιος μισθός.

Δημοσιογράφος: Ενιαίο μισθολόγιο λοιπόν στο Δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα;
Γ. Καρατζαφέρης: Ένας τρόπος πρόσληψης. Ένας, όχι πέντε διαφορετικοί. Αυτά είναι απαραίτητα να γίνουν για να ξέρουμε τι κάνουμε στο Δημόσιο. Εν συνεχεία, στον προϋπολογισμό, όχι τόσο επί του ΑΕΠ. Ξεκάθαρα, να ξέρω τα έξοδά μου. Δίνω για παράδειγμα τόσα στο Υπουργείο Παιδείας, όχι επί του ΑΕΠ.

Δημοσιογράφος: Οι συνάδελφοί μου ρώτησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου, ξέρεις πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι; Ο υπουργός εθνικής οικονομίας είπε δεν ξέρω και το είπε με απόλυτη ειλικρίνεια, διότι κάτω από κωδικούς κρύβονται λεφτά, κρύβονται μισθοί, κρύβονται επιδόματα και λέει ο άνθρωπος δεν το ξέρω.
Γ. Καρατζαφέρης: Το έκανε ερώτηση το κόμμα μας και θα έχουμε την απάντηση σε λίγες ημέρες. Εμείς ζητήσαμε με οποιοδήποτε τρόπο οι εργαζόμενοι στο ελληνικό δημόσιο πόσοι είναι. Κατά προσέγγιση γνωρίζουμε. Είναι λίγο περισσότεροι απ΄ ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία των 40 εκατομμυρίων και είναι σαφώς περισσότεροι από όσους έχει η Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί.

Δημοσιογράφος: Απίστευτο...
Γ. Καρατζαφέρης: Πρέπει λοιπόν να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Για 10 χρόνια, να μην γίνει καμία πρόσληψη στο Δημόσιο και να γίνει υποχρεωτική αποδοχή της μετάταξης την οποία θα δει το υπουργείο. Δηλαδή, έχω πολλούς εκεί και κάθονται, τους παίρνω και τους πάω εκεί. Εγώ ως κράτος αποφασίζω που θα πας για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η κατάσταση. Πτωχεύουμε και αυτό ας το καταλάβουν όλοι. Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία του κ. Μητρόπουλου. Και ποιος δεν τη σέβεται, αλλά όμως ορισμένα πράγματα, πρέπει να ξέρουμε ότι θα αλλάξουν. Δυστυχώς θα αλλάξουν. Εφόσον οι τόκοι που πληρώνουμε στο εξωτερικό είναι ανελαστικοί, δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής. Πρέπει εμείς όλοι οι άλλοι, να προσαρμοστούμε σε έναν τρόπο ζωής.

Δημοσιογράφος: Σωστό...
Γ. Καρατζαφέρης: Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό πολύ φοβούμαι ότι θα χτυπήσουμε το κεφάλι στον τοίχο.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα τώρα τα φώτα σας. Η μεγάλη εφημερίδα χθες «Ελευθεροτυπία» είχε την έκθεση του ινστιτούτου εργασίας και λέει: «Σε 4 χρόνια εάν δεν πάρουμε μέτρα, το ασφαλιστικό τελείωσε». Την ίδια ώρα έχουμε το έγγραφο του ΤΕΒΕ και του ΙΚΑ που λέει δώστε μας λεφτά διότι θέλουμε περισσότερα χρήματα.
Γ. Καρατζαφέρης: Είναι τα λάθη της κας Πετραλιά. Η κα Πετραλιά, λόγω της «οδυνηρής διαδοχής που είχε, έκανε πολύ «μαλακές» προσαρμογές. Εδώ τα πράγματα χρειάζονται μια μεγάλη τομή. Ένας ασφαλιστικός φορέας για όλους τους Έλληνες. Αυτό σημαίνει νοικοκυροσύνη. Αυτή τη στιγμή έχουμε σωρεία Δ.Σ. ασφαλιστικών οργανισμών, τα οποία συγκρούονται. Ένας ασφαλιστικός φορέας που θα μπορέσει να ρυθμίσει όλα αυτά τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, απ΄ ότι είναι σήμερα. Εκεί θα οδηγηθούμε, αργά ή γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Λεφτά για το ασφαλιστικό που θα βρείτε;
Γ. Καρατζαφέρης: Εμάς, η πρόβλεψή μας είναι για 3% επί του τζίρου που γίνεται στην Ελλάδα. Σήμερα τι συμβαίνει; Δουλεύουν περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες και εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τα 11 εκατ. που ζουν στην Ελλάδα. Έχουμε 2 εκατ. μετανάστες, από τους οποίους ασφαλισμένοι είναι ελάχιστοι, ούτε το 15%. Το καλοκαίρι έρχονται 14 εκατ. τουρίστες, που όταν χρειαστούν γιατρό και φάρμακο, τους τα παρέχουμε. Επομένως 2,5 εκατ. εργαζόμενοι, εξασφαλίζουν πόρους για 25 εκατ. Αυτό που λέω εγώ για το τζίρο, έχει τη λογική ότι στον τζίρο συμμετέχει και ο τουρίστας, με το μουσακά, συμμετέχει και ο μετανάστης με την αγορά ενός παντελονιού, συμμετέχουν όλοι.

Δημοσιογράφος: Αλλά, πρέπει να έχετε καλό εισπρακτικό μηχανισμό. Χρειάζονται άνθρωποι.
Γ. Καρατζαφέρης: Σαφέστατα. Μου είπαν και κάποιοι ότι θα φύγει μια εταιρεία και θα πάει κάπου αλλού. Αν φύγει, το κενό κάποια άλλη εταιρεία θα το αναπληρώσει. Δεν θα πάψουν να πωλούν πάνες ή κουστούμια κ.ο.κ.. Επομένως, ο τζίρος πληρώνει την υγεία. Άκου τι έχει γίνει. Πριν 35 χρόνια υπήρχαν εταιρείες με πέντε έξι χιλιάδες εργαζόμενους, η Πειραϊκή Πατραϊκή, η Ιζόλα και το ΙΚΑ είχε ασφαλιστικές εισφορές από αυτούς τους ανθρώπους. Σήμερα, μια εταιρεία κάνει τον πενταπλάσιο τζίρο από την Πειραϊκή Πατραϊκή, μόνο με τρεις ανθρώπους, λόγω της τεχνολογίας. Επομένως λοιπόν γίνεται τεράστιος τζίρος, χωρίς να αποδίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία τα αναλογούντα. Γι΄ αυτό λοιπόν, ο τζίρος πληρώνει. Είναι μια άλλη προσέγγιση από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και ελπίζω κάποια στιγμή να την λάβουν υπόψη και να την υλοποιήσουν.

Δημοσιογράφος: Αν σας ζητούσα να βάλετε βαθμό στον κ. Παπανδρέου, τι βαθμό θα του βάζατε έως τώρα στα κοινωνικά και τι βαθμό στα πολιτικά;
Γ. Καρατζαφέρης: Είναι πολύ νωρίς για να βαθμολογήσει κάποιος τον κ. Παπανδρέου, βλέπω όμως ότι δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις για κάποια θέματα, όπως το λιμάνι. Στο λιμάνι, καλώς ή κακώς υπάρχει μια σύμβαση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, είναι εξαιρετικά πολιτική. Όταν διαπιστώνει κανείς ότι η Αμερική θέλει να περάσει συγκεκριμένα πράγματα, εδώ εις την περιοχή, που σε βάθος χρόνου θα μας βρουν σε πολύ δύσκολη θέση, μας χρειάζεται μια συμμαχία. Και το λιμάνι, δεν είναι ένα εμπορικό ή οικονομικό θέμα μόνο, είναι και εξόχως διπλωματικό. Δεν είμαστε εμείς η χώρα που θα τρομάξει, θα φοβίσει και θα αλλοιώσει το πνεύμα της συνεργασίας με την Κίνα. Αυτά έπρεπε να λυθούν αμέσως. Το ότι φοβούνται και σκοντάφτουν στη βούληση κάποιων καλοπληρωμένων εργατών, αυτό εμένα με προβληματίζει. Θα μπορούσε και αυτοί να είναι χορτάτοι και η Ελλάδα να μην ξευτιλίζεται. Από την άλλη πλευρά, για τα παιδιά με τα stage. Μπλέξανε. Έπρεπε να βγάλουν μια ανακοίνωση προς όλους και να τους πουν ότι καταλυτική ημέρα που θα είστε στο δημόσιο, είναι έξι μήνες μπροστά. Τακτοποιείστε τις δουλειές σας, αλλά τότε φεύγετε όλοι. Και ξεκινάμε από την αρχή σε σωστή βάση, με μισθό, ασφάλιση, ΑΣΕΠ κλπ. Άρα λοιπόν έχουν κάνει πολλά λάθη. Είναι μια φανταιζί κυβέρνηση, που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία στο βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε Αντώνης ή Ντόρα; Ντόρα ή Αντώνης;
Γ. Καρατζαφέρης: Αυτό το ξέρει το εκλογικό σώμα. Διαπιστώνει κανείς όμως, ότι κάτι που φάνταζε ως μονόλογος, είναι πλέον ένα ντέρμπι, αυτό όμως που με πειράζει είναι το «ξεκατίνιασμα» που γίνεται και δεν είναι δική μου η φράση. Δεν χρειάζονται αυτά τα πράγματα. Ο καθένας σε αυτό το χώρο έχει τη δική του συνεισφορά. Όταν αρχίζει ο ένας να βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, την επόμενη ημέρα είναι πολύ δύσκολο να συνεργασθούν. Σκέφτομαι, πως θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα κόμμα, που ο Πρόεδρός του, θεωρεί τον επίτιμο Πρόεδρο, αρχιερέα της διαπλοκής και συκοφάντη και ο επίτιμος Πρόεδρος θεωρεί τον Πρόεδρο προδότη. Είναι ορισμένα πράγματα που η ΝΔ πρέπει να ξεπεράσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προβληματίζομαι για ορισμένα πολιτικά θέματα και επιλογές που έχουν κάνει οι υποψήφιοι. Πιστεύω όμως ότι είναι θέμα της ΝΔ, καθαρά εσωτερικό, εύχομαι και ελπίζω να βρουν το βηματισμό τους, γιατί αυτό που παρατηρούμε σήμερα, το ΠΑΣΟΚ να είναι ασύδοτο, γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Εμείς προσπαθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε, αλλά χρειάζεται δίπλα και στα υπόλοιπα κόμματα και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η πρότασή μου είναι ανοιχτή, πάμε στο Μάρτιο, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα του Γ. Παπανδρέου, πρώτα για Παπούλια, αλλά αφού γίνουν οι εκλογές, δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ, δούμε τις αντοχές του, το οποίο δείχνει δήγμα γραφής και όχι δείγμα γραφής.

Απόσπασμα της συνέντευξης μπορείτε να δείτε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου