Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ "ALTER" ΤΗΝ 20/11/09

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ "ALTER" ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΝ 20/11/09

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
Γ. Καρατζαφέρης: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω, ρωτώντας ποια είναι τα συναισθήματά σας βλέποντας αυτή την κρίση που διέρχεται σήμερα η Ν.Δ.; Εσείς έχετε προσφέρει στην παράταξη αυτή... Δεν φύγατε με δική σας ευθύνη... Σας ανάγκασαν να φύγετε, σας έδειξαν την πόρτα...
Γ. Καρατζαφέρης: Το κύριο συναίσθημα είναι λύπη βέβαια, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο. Πονάω γιατί βλέπω από την τηλεόραση τα πρόσωπα στις πρώτες σειρές και είναι άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει σκληρά, έχω πονέσει και έχω γελάσει μαζί τους και τους βλέπω σκυθρωπούς. Δεν έχω δει ούτε στη μια πλευρά, ούτε στην άλλη, ανθρώπους ικανοποιημένους ότι κάτι καινούργιο γεννιέται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι από την 4η Οκτωβρίου, είναι απελπισμένοι από όλη την πορεία των δύο τελευταίων ετών της Ν.Δ. και αντί να τους δώσει κάποιος ένα γλυκό ποτήρι, τους δίνει δηλητήριο. Αυτό εισπράττω. Όταν ακούω καθημερινά: «Θα γίνει διάσπαση, θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο...» λυπάμαι. Πραγματικά λυπάμαι. Γιατί όσο και να μην το πιστεύει κανείς, δεν είμαστε μόνο του νου, αλλά και της καρδιάς κάποιοι.

Δημοσιογράφος: Είπατε τη λέξη διάσπαση και θέλω να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύσει με διάσπαση η ΝΔ, ανάλογα με το αποτέλεσμα της εκλογής.
Γ. Καρατζαφέρης: Άκουγα πριν λίγο, ρεπορτάζ με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, που είναι νεότερος κι ο οποίος λέει ότι πράγματι φοβάται διάσπαση. Όταν αυτοί που είναι μέσα στην καρδιά της Ν.Δ. και μάλιστα άνθρωποι της επικοινωνίας, διατυπώνουν φόβους για διάσπαση, αντιλαμβάνεται κάποιος που βλέπει απ΄ έξω τα πράγματα ότι έχει κι αυτός τους ίδιους λόγους ανησυχίας.

Δημοσιογράφος: Ο κίνδυνος της διάσπασης παραλλάσσεται ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί ή όχι;
Γ. Καρατζαφέρης: Νομίζω ότι παραλλάσσεται. Απ΄ τη μια ο κ. Σαμαράς, αν είναι δεύτερος, έχω την αίσθηση ότι δεσμεύεται σημαντικά να κάνει ξανά και μια δεύτερη κίνηση. Απ΄ την άλλη, η κ. Μπακογιάννη θα κινδυνεύει να της κολλήσουν ότι πάσχει από το DNA του ΄65, χωρίς να έχει καμιά ευθύνη. Όμως, πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς συμβαίνουν και όχι όπως τα βλέπουμε εμείς απέξω. Για εσάς και για μένα, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που έκανε κάποιες κινήσεις άλλοτε πετυχημένες, άλλοτε λιγότερο πετυχημένες και σήμερα είναι διεκδικητής του θρόνου. Η οικογένεια Μητσοτάκη για τον κ. Σαμαρά πιστεύει ότι πίστευε και το ΄93, ότι είναι ένας «προδότης». Προσπαθώ να καταλάβω λοιπόν, πως δυο μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, κατά την αντίληψη που επικρατεί στον οίκο Μητσοτάκη, θα συνταχθούν και θα είναι μάλιστα κάτω από τον «προδότη». Αυτά δεν μπορώ να τα καταλάβω. Εν πάση περιπτώσει ελπίζω και εύχομαι να τα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα η ΝΔ, γιατί μας είναι χρήσιμη μέσα στη Βουλή. Πρώτον, δεν ανοίγει η Βουλή. Από το "fair play" του Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει η Βουλή στην ουσία. Δεύτερον, κάποια στιγμή πρέπει να έρθει και το μεγάλο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για να συνταχθούμε και να κάνουμε μια αντιπολίτευση. Εγώ μάλιστα έχω κάνει και πρόσκληση σε όποιον εκλεγεί από τους δυο, ώστε να υπάρξουν κοινές πρακτικές που θα στριμώξουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ στη γωνία.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, ο Μιχάλης Λιάπης, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται αύριο, λέει ότι αν εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Καρατζαφέρης θα κάνει "party", γιατί οι δεξιοί ψηφοφόροι θα μετατοπιστούν προς τη μεριά του...
Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ συμπαθώ ιδιαίτερα το Μιχάλη Λιάπη, κι αν βγει η Ντόρα και φοβάται ότι δεν θα τον βάλει στο ψηφοδέλτιο, εγώ θα του δώσω μια καλή θέση.

Δημοσιογράφος: Το εννοείτε αυτό που λέτε;
Γ. Καρατζαφέρης: Το εννοώ, γιατί είναι ένα από τα καλά παιδιά. Βρέθηκε στη δίνη κάποιων γεγονότων, είχε την τόλμη και την παλικαριά να πει ότι βγαίνει έξω από το παιχνίδι, αλλά αν πιστεύει ότι η Ντόρα θα εκλεγεί και δεν θα τον έχει μέσα.....

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αυτό φοβάται και γι΄ αυτό κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις;
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο καθένας, αλλά πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Λιάπης είχε δει νωρίτερα απ΄ όλους την καταστροφή που έρχεται, χτύπησε το καμπανάκι, αλλά ο έτερος ξάδελφος, προφανώς είχε βουλοκέρι στα αυτιά και δεν άκουσε. Και γι΄ αυτό βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση, που όπως μου έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν χτυπάει το τηλέφωνο του σπιτιού του ούτε μια φορά. Φανταστείτε πως είναι, από Πρωθυπουργός, μέσα σε ένα μήνα, να μην χτυπάει ούτε το τηλέφωνο...

Δημοσιογράφος: Πείτε μου τώρα πως βλέπετε τους δυο μονομάχους; Ποιος από τους δύο πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερος αρχηγός;
Γ. Καρατζαφέρης: Κατ΄ αρχήν να πω πως βλέπω τα πράγματα. Ο κ. Σαμαράς έχει ένα "κλικ" περισσότερο, απλώς η κ. Μπακογιάννη έχει καλύτερο μηχανισμό. Όταν μιλάμε για 200 χιλιάδες κόσμου, που πάνε να ψηφίσουν και κρίνεται στο 1% με 1,5%, φανταστείτε ότι αυτό το ποσοστό είναι δυο χιλιάδες άνθρωποι. Εάν κάποιος μετακινήσει πενήντα πούλμαν παραπάνω πήρε την εκλογή. Αυτό το μηχανισμό διαθέτει η κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Σαμαράς ίσως έχει ένα “κλικ” περισσότερο. Εγώ είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και με τον έναν και με τον άλλον.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε "derby", επομένως...
Γ. Καρατζαφέρης: Έτσι φαίνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες δεν πολυεμπιστεύομαι εν πάση περιπτώσει. Εγώ και με τους δυο μπορώ να μιλήσω και να συνεννοηθώ. Σε άλλο βαθμό βέβαια με κάθε έναν από αυτούς, αρκεί να παραμερίσουν τις στείρες αγκυλώσεις του παρελθόντος περί ακροτήτων, που έστειλαν στην άκρη εκείνον που τις χρησιμοποιούσε.

Δημοσιογράφος: Τώρα, θέλω να μου πείτε, πως είδατε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Πως είδατε τον προϋπολογισμό, και αν είστε αισιόδοξος ότι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση;
Γ. Καρατζαφέρης: Όχι, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί, με αυτά τα μέτρα, να βγει από την κρίση. Αυτό που κάνει ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μονομερώς να λιγοστεύσουν το έλλειμμα. Τίποτα άλλο. Τι σημαίνει όμως; Όταν παίρνω μέτρα μόνο για το έλλειμμα για να κατέβει 3,5 μονάδες -εγώ πιστεύω ότι θα κατέβει λιγότερο γιατί έχει μεγεθυνθεί ο αριθμός τώρα ώστε να πάμε στο 9% πιο εύκολα- η κρίση θα πάει πιο πέρα με το πάγωμα μισθών, τη φορολογία και όλα αυτά. Γιατί; Γιατί μειώνω το έλλειμμα, αλλά πνίγω την αγορά. Εγώ θα ήθελα ταυτόχρονα μείωση του ελλείμματος, αλλά και ενίσχυση της αγοράς για να βγούμε από το τέλμα. Διαφορετικά θα πάμε πολύ μακριά. Πριν από λίγο, ο κ. Τρισέ ομολόγησε ότι είναι μακριά ακόμα ο χρόνος εκείνος που θα λέμε ότι φύγαμε από την ύφεση. Εμείς το πηγαίνουμε ακόμα πιο πέρα. Δηλαδή με αυτή τη κρίση και αυτά τα μέτρα που βλέπουμε, πιστεύω ότι μέχρι το 2020 θα είμαστε σε μια περιπέτεια και δεν ξέρω αν και πότε και πως θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Θα δείτε ότι με τα ημίμετρα του κ. Παπανδρέου θα χτυπήσει σε λίγες ημέρες πάλι το καμπανάκι της Ε.Ε. Χτύπησε σήμερα του Ο.Ο.Σ.Α., θα χτυπήσει και του Δ.Ν.Τ. Χρειάζονται πιο θαρραλέα μέτρα, τα οποία δυστυχώς κάτω από τις πιέσεις που δημιουργούνται, αναστέλλονται διαρκώς από τον κ. Παπανδρέου.

Δημοσιογράφος: Πως σας φάνηκε η πρόταση του κ. Παπανδρέου για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της διαφθοράς. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε διαφθορά.
Γ. Καρατζαφέρης: Χαίρομαι, αλλά θα του στείλω δικαστικό κλητήρα γιατί κάνει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς να λέει ποιος το είπε πρώτος. Το είχα ζητήσει πέρυσι και γι΄ αυτό το θέμα, αλλά και για τον Τειρεσία. Εγώ ήδη απεδέχθην, απάντησα σήμερα, μόνο που είπα εις τον κ. Πρωθυπουργό, εκτός από τη διαφάνεια στα οικονομικά να δούμε και μια άλλη συνάντηση για τη διαφάνεια στα εξωτερικά. Γιατί ο Δεκέμβριος μήνας θα είναι ο πλέον κομβικός, από την εποχή της μεταπολίτευσης. Τόσο για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη πιθανώς, όσο και στην απαίτηση των Αμερικανών να τελειώνει η υπόθεση με τα Σκόπια. Άρα λοιπόν ας κάνουμε μια σύσκεψη για να μετρήσουμε και να ζυγίσουμε τα πράγματα. Γιατί αυτό που βλέπω είναι ότι το Νοέμβριο που διανύουμε αλλάζει πολιτική η Αμερική απέναντι στους Τούρκους. Και να δείτε ότι στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα είναι καθόλου θερμή η υποδοχή που θα κάνει ο Ομπάμα στον Ερντογάν. Αυτά τα πράγματα που δεν ξέρω κατά πόσο διαφεύγουν της προσοχής κάποιων, θα ήθελα να τα βάλουμε στο τραπέζι και να πούμε τι θα κάνουμε και ποια συμπεριφορά θα έχουμε.

Δημοσιογράφος: Επομένως λοιπόν προτείνετε συμβούλιο και για τα Εθνικά Θέματα;
Γ. Καρατζαφέρης: Βεβαίως. Είναι άμεσο, γιατί ο Δεκέμβρης είναι κοντά.

Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνω ότι το θεωρείτε πιο επείγον και από τη διαφθορά.
Γ. Καρατζαφέρης: Η διαφάνεια, ας πάει μια εβδομάδα αργότερα, δεν αλλάζει τίποτα. Ενώ αν περάσουμε στο Δεκέμβρη μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων στα Εθνικά Θέματα. Ειδικά τώρα, που αυτό που έγινε στην Ευρώπη νομίζω είναι αστείο. Επιβεβαιώνει το μεγάλο λάθος της συνθήκης της Λισαβόνας. Έβαλαν έναν δικό τους, έναν άνθρωπο του χεριού τους, η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί κα ο κ. Μπράουν και θέλουν να πιστέψουμε ότι πάνω από αυτούς θα είναι ο "ποιητής" Πρωθυπουργός του Βελγίου. Και από την άλλη, έβαλαν μια Βρετανή, ως Υπ. Εξωτερικών. Εγώ είχα πει: «Βάλτε όποιον θέλετε, αλλά μην βάλετε Βρετανό, γιατί έχουμε δυσκολίες, και στην Κύπρο, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε, αλλά και από την εποχή Disraeli, που από τότε η αγάπη της Βρετανίας προς την Τουρκία είναι μεγάλη». Επομένως λοιπόν, δεν λύνουμε προβλήματα. Μας δημιουργούνται μεγαλύτερα. Με πάρα πολύ προσοχή διάβασα ότι το Ισραήλ είπε ότι δεν θέλει συνομιλητή του για την Συρία, την Τουρκία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευρύτερο το πακέτο αντίδρασης της επίσκεψης Ερντογάν, που πήγε στην Τεχεράνη και δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Δημοσιογράφος: Μας βολεύει όντως. Είστε σαφής. Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.
Γ. Καρατζαφέρης: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου