Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Σικαγο 4 Μαιου 1886.Απο που ξεκινησε η πραγματικη επανασταση


***********************************
Το οκταωρο των Αμερικανων Εργαζομενων και Η αργια της Πρωτομαγιας.
***********************************
Γράφει ο"ΙΑΣΩΝ"
***********************************Την Τριτη 4 Μαιου 1886 μια ειρηνικη διαδηλωσι στο Σικαγο, που ειχε οργανωσει η συνομοσπονδια των επαγγελματικων και εργατικων ενωσεων των Η.Π.Α κατεληξε σε αιματοχυσια. Η αυτοσχεδια βομβα ενός αναρχικου σκοτωσε ενα αστυνομικο και η επομενη ανταλλαγη πυροβολισμων μεταξυ αστυνομικων και διαδηλωτων προκαλεσε τον φονο πολλων περισοτερων αθωων πολιτων ακι αστυνομικων.
Ως συνηθως η ριψις της βομβας εκ των υστερων απεδοθη σε «προβοκατσια» .
Το κακο όμως ειχε ηδη συμβη.Πριν από τρεις ημερες την 1η Μαιου 1886 ολη η Αμερικη διαδηλωνε.. Πανω μισο εκατομμυριο εργαζομενων σε βιομηχανιες και εργοστασια ζητουσαν την καθιερωσι και την νομιμοποιησι των οκτω ωρων εργασιας. Οι εφημεριδες της εποχης εκεινης κατεγραψαν με τα μελανωτερα χρωματα τα πρωτοφανη γεγονοτα. 10χιλιαδες διαδηλωτες στην Νεα Υορκη, 11χιλαδες στο Ντητροιτ, 10 χιλιαδςς στο Μιλγουακι, ενώ στο κεντρο της αρχης αυτων των κινητοποιησεων στο Σικαγο πανω από 40χιλιαδες καθοδηγουμενοι από τον αναρχικο Αλμπερτ Παρσον και την γυναικα του Λουσυ.Βεβαια η αποφασις για την καθιερωσι και την νομιμοποιησι της οκταωρου εργασιας ειχε ληφθη , τον Οκτωβριο του 1884 κατά την διαρκεια συνδιασκεψεως της συνοσμοπονδιας ολων των εργατικων και επαγγελματικων ενωσεων της Αμερικης,που κατεληξε και ορισε ότι από 1ης Μαιου 1886 οι εργαζομενεοι πλεον θα εργαζοντο οκτω ωρες.
Οι κινητοποησεις που οργανωθησαν την 1η και την 4η Μαιου του 1886 εγιναν προκειμενου η αποφασις αυτή της συνομοσπονδιας να καταστη σεβαστη.Το πληθος των διαδηλωτων, εκεινη την ημερα της 4η Μαιου, ηταν ηρεμο και όλα εφαινοντο ότι θα τελειωσουν ηρεμα. Ακομη και ο Δημαρχος της Πολεως του Σικαγου Κρταερ Χαρσσιν , παρηκολουθησε τους ομιλητες και εφυγε ησυχος. Οταν ο τελευταιος ομιλητης κατεβηκε από το βημα στις 10.30 μια βομβα εξσφενδονισθη μεταξυ των αστυνομικων προκαλωντας τον θανατο του αστυνομικου Μ.Ντηγκαν. Ακολουθησε η αναφερθεισα ανταλλαγη πυροβολισμών μεταξυ οπλισμενων διαδηλωτων και αστυνομικων με θλιβερο απολογισμο τον θανατο συνολικως οκτω αστυνομικων και τεσσαρων εργατων.Εκτοτε καθιερωθη η Μαιου ως ημερα απεργιας ολων των εργαζομενων και στην Ευρωπη, αποφασι που υιοθετηθη από την Δευτερη σοσιαλιστικη Διεθνη στο Παρισι, το 1890.Μια ακομη επαναστασι ειχε ξεκινησει από την Αμερικη.
πηγή :σκεφτόμαστε ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου