Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ - ΣΤΡΑΤΗ ΛΙΑΡΕΛΛΗ

Δημοσιογράφος: Είναι η πρώτη φορά που τα λέμε μετά τις εκλογές. Πως αισθάνεστε;
Γ. Καρατζαφέρης: Χαρούμενος και υπεύθυνος. Χαρούμενος γιατί πέτυχα το στόχο των 15 βουλευτών και υπεύθυνος γιατί η νέα θεσμική θέση απαιτεί και περισσότερες ανάγκες.

Δημοσιογράφος: Με 15 Βουλευτές κάποιος μπορεί να προτείνει ονομαστική ψηφοφορία σε οποιοδήποτε Νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή...
Γ. Καρατζαφέρης: Σε οποιοδήποτε άρθρο...

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι ο πιο σοβαρός Υπουργός της κυβέρνησης είναι ο Χρυσοχοΐδης...
Γ. Καρατζαφέρης: Άντεξε 10 ημέρες. Πάντα-γιατί διαφορετικά είναι ρατσισμός-κρίνουμε τις πράξεις. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε μια διάθεση να ελέγξει την κατάσταση. Όταν όμως η πίεση έγινε αρκετά ισχυρή δεν άντεξε.

Δημοσιογράφος: Το λέτε για τη «συγνώμη» ή για την απομάκρυνση Τσιατούρα;
Γ. Καρατζαφέρης: Για όλο το πακέτο. Ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά; Τα παιδιά των Εξαρχείων ήθελαν να δαμάσουν και να δοκιμάσουν τις αντοχές του νέου Υπουργού. Προέβησαν σε κάποια γεγονότα, παρενέβη η Αστυνομία, ξέφυγαν στα στενά. Η Αστυνομία προφανώς είχε μια πληροφορία ότι κάπου μπήκαν. Μπήκαν μέσα...

Δημοσιογράφος: Η Αστυνομία ξέφυγε απ΄ τη στιγμή που μπήκε μέσα στην εκδήλωση;
Γ. Καρατζαφέρης: Γιατί; Αφού είχε πληροφορίες

Δημοσιογράφος: Ήξεραν ότι είναι μέσα ο κ. Τσίπρας και οι υπόλοιποι.
Γ. Καρατζαφέρης: Επειδή γίνεται η παρουσίαση ενός βιβλίου, δε σημαίνει ότι υπάρχει και άβατο. Επιτέλους, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Εάν αυτό συνέβαινε στην Αγγλία, θα πήγαιναν ανάποδα τα πράγματα. Θα έφευγε ο Υπουργός. Εάν γινόταν μια εκδήλωση θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν όλοι αυτοί που βιαιοπράγησαν κατά των Αστυνομικών;

Δημοσιογράφος: Καταδίωκε η Αστυνομία αυτούς που μπήκαν στην εκδήλωση;
Γ. Καρατζαφέρης: Βέβαια, ας μάθουμε τα πραγματικά περιστατικά. Και η Αστυνομία είναι φοβική απέναντι σ΄ αυτό το φαινόμενο. Ήταν μια καλή ευκαιρία-είθισται άλλωστε- να αλλάξει ο Αρχηγός.

Δημοσιογράφος: Θα του έλεγε κανείς τίποτε αν άλλαζε τον Αρχηγό;
Γ. Καρατζαφέρης: Μόνο όταν γίνονται οι κρίσεις μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή. Αλλιώς θα φαινόταν σαν εμπάθεια. Του δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία και έκανε αυτό που έκανε. Και άλλωστε επειδή κάποιοι έχουμε μια επαγγελματική ιδιότητα δε σημαίνει ότι είμαστε υπεράνω των νόμων. Και αυτό βγήκε αυτές τις ημέρες.

Δημοσιογράφος: Τι άποψη έχετε για το επίδομα αλληλεγγύης;
Γ. Καρατζαφέρης: Το πρώτο που πρέπει είναι να μην εξαπατάται η κοινή γνώμη. Προεκλογικά ακούστηκαν υπερβολές που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Τώρα 100.000 και πλέον παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Δεν είναι ότι 100.000 παιδιά βλέπουν τα όνειρά τους να «στραπατσάρονται». Είναι ότι αυτά τα παιδιά, έστω και κατ΄ ελάχιστο, συμμετείχαν στη λειτουργία της Αγοράς. Τώρα αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν αγορές, οπότε αρχίζει μια περαιτέρω δυσλειτουργία με συνέπειες τις οποίες όλοι γνωρίζουν. Πολύ φοβούμαι ότι η λιτότητα αρχίζει από τους λιγότερο προνομιούχους Έλληνες, που είναι τα παιδιά τα άνεργα, που έχουν όνειρα και τα οποία δεν μπορούν να πραγματώσουν.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση δεν θέλει να τους μονιμοποιήσει για να βάλει δικούς της;
Γ. Καρατζαφέρης: Θα ήταν εξαιρετικά ποταπό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πιστεύω ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει και που θέλει να πάει.

Δημοσιογράφος: Σ΄ αυτούς τους 100.000 είναι και γαλάζιοι και πράσινοι;
Γ. Καρατζαφέρης: Είπε πολλά πράγματα ο κ. Παπανδρέου. Πήγε στην Ευρώπη και είδε ότι δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει. Αυτό είναι ή επιπολαιότητα ή δυσκολία να τα υλοποιήσει.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε πιο είναι το έλλειμμα κ. Πρόεδρε;
Γ. Καρατζαφέρης: Γιατί τα υποσχέθηκε άμα το ήξερε; Επομένως εξαπάτησε; Δεν μπορώ να δεχθώ ότι εξαπάτησε ο Πρωθυπουργός. Επομένως δεν του το είχαν μεταφέρει σωστά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση σας με τους συμβασιούχους.
Γ. Καρατζαφέρης: Εμείς έχουμε μια πάγια θέση. Όποιος έχει σχέση με το Δημόσιο πρέπει να έχει ενιαία αντιμετώπιση. Σήμερα υπάρχουν μόνιμοι, αορίστου χρόνου, έργου και stage υπάλληλοι. Εάν το Δημόσιο χρειάζεται υπαλλήλους, μία σχέση για όλους.

Δημοσιογράφος: Πως γίνεται αυτό;
Γ. Καρατζαφέρης: Ας μην γλυκάνουμε αυτιά... Σήμερα η Ελλάδα έχει περισσότερους υπαλλήλους απ΄ οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού. Έχουμε περισσότερους υπαλλήλους απ΄ όσους έχει η Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί. Πρέπει να δούμε τα πράγματα ορθολογιστικά με μία πρόταση: Διάλογος μεταξύ Εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Δημοσιογράφος: Με ποια θέση θα προσέλθετε εσείς στο διάλογο;
Γ. Καρατζαφέρης: Η πρότασή μας είναι γρήγορη ανάπτυξη παραγωγής και απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή κάποιοι να φύγουν;
Γ. Καρατζαφέρης: Όχι, ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μ΄ αυτό. Ο κόσμος πάει στο Δημόσιο επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Πρέπει το Δημόσιο να είναι η τελευταία λύση, όχι η πρώτη. Το Δημόσιο δεν τους αντέχει όλους.

Δημοσιογράφος: Αυτά είναι σε βάθος χρόνου...
Γ. Καρατζαφέρης: Πρέπει να καταλάβουμε πλέον, ότι εμείς δεν είμαστε αυτόνομοι, δεν είμαστε κυρίαρχο κράτος. Είμαστε μια επαρχία και αποφασίζουν οι Βρυξέλλες. Βγάλαμε καινούργιο Πρωθυπουργό και την ίδια μέρα πήγαμε να μας ευλογήσει ο κ. Αλμούνια. Αν ήμασταν Αμερική θα τυπώναμε χαρτονομίσματα. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα σήμερα.

Δημοσιογράφος: Πάμε στο θέμα των επιδομάτων. Ποια είναι η άποψή σας;
Γ. Καρατζαφέρης: Όσο μπορούμε να δίνουμε χρήματα, που δεν προέρχονται από δανεισμό, είναι καλό. Εάν πρόκειται να δανειστούμε για να τα δώσουμε, τότε μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο. Ο μεγαλύτερος βρόγχος είναι αυτός, να το ξεκαθαρίσουμε. Και έρχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, για να δικαιολογηθεί, και λέει δεν είναι 6% το έλλειμμα, αλλά 12%. Είναι τεχνητό, για να έρθει του χρόνου και να πει 9%, θρίαμβος.

Δημοσιογράφος: Θέλω να μπω στη θέση του πολίτη. Αυτή τη στιγμή χρωστάει η Ελλάδα, 336 δις Ευρώ και η αγορά δεν κινείται. Αν είναι να γίνουν 337,5 δις και να πάνε σε αυτούς που θα κινήσουν την αγορά, θα γίνει τίποτα;
Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ αυτό που λέω και το επαναλαμβάνω είναι, όχι δανεισμός. Πιστεύω όμως ότι ο κ. Παπανδρέου θα χρηματοδοτηθεί από μη τοκοφόρα κονδύλια. Θα πάρει λεφτά ο κ. Παπανδρέου, εις βάρος των Εθνικών θεμάτων. Το είπα και στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Πάμε λίγο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στην «πολυκατοικία». Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Μιλώντας στη Βουλή για τον κ. Καραμανλή, γυρίσατε στον κ. Παπανδρέου, και του είπατε «τι του έχετε τάξει και σας υποστηρίζει τόσο πολύ;»
Γ. Καρατζαφέρης: Ή κάτι μεγάλο του έχει κάνει ή κάτι μεγάλο του έχει τάξει. Δεν γίνεται αλλιώς τόση ένθερμη υποστήριξη.

Δημοσιογράφος: Ηττηθήκατε πολιτικά. Εσείς την Κυριακή λέγατε ότι ο Παπανδρέου θα κάνει τον Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε 12 ώρες είπε ο Παπούλιας «αποδέχομαι» και μετά βγήκατε και είπατε ότι δικαιωθήκατε. Δεν γίνεται αυτό.
Γ. Καρατζαφέρης: Η δική μου προσφορά ήταν ακριβώς αυτή. Ξεμπρόστιασα καταστάσεις και οδήγησα τα πράγματα εκεί που ήρθαν τώρα. Χαίρομαι που ο κ. Παπούλιας ξεκαθάρισε την υπόθεση, γιατί του ασκούσαν πιέσεις για να αποχωρήσει. Ήθελα, θέλω και παραμένω να θέλω «Παπούλια», όταν κάποιοι άλλοι «έπαιζαν» με τον κ. Παπούλια κι όταν κάποιοι έλεγαν «αν» ο κ. Παπούλιας. Και επίσης, ο κ. Καραμανλής έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Δεν ήρθε να μιλήσει στη δευτερολογία του. Είδα ανθρώπους να κλαίνε.

Δημοσιογράφος: Είδατε Βουλευτές να κλαίνε;
Γ. Καρατζαφέρης: Βουλευτές και Υπουργούς, που ρωτούσαν «γιατί μας ευνουχίζει;» Με πιάσανε πριν μιλήσω και με παρακαλούσαν να τους δώσω ανάσα, να πάρω ρεβάνς.

Δημοσιογράφος: Άντρα ή γυναίκα Πρόεδρο στη ΝΔ;
Γ. Καρατζαφέρης: Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί;

Δημοσιογράφος: Σωστά, αλλά ο χώρος της ΝΔ, είναι ένας χώρος που αλιεύετε ψηφοφόρους.
Γ. Καρατζαφέρης: Όσο και να κυνηγάς, όσο και να ψαρεύεις δεν μπορείς να τραφείς από ένα πτώμα.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε κανέναν να εγκαταλείπει την κούρσα και να μένουν μόνο δυο;
Γ. Καρατζαφέρης: Ναι, πιστεύω ότι το μεγάλο βράδυ της εκλογής, δεν θα είναι τέσσερις.

Δημοσιογράφος: Θα έχουν παραιτηθεί δηλαδή; Ποιος; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αβραμόπουλος.
Γ. Καρατζαφέρης: Είναι τέσσερα άτομα, που και τα τέσσερα μαζί έχουν τα προσόντα για έναν καλό αρχηγό. Ο ένας είναι λαϊκός, ο άλλος διπλωμάτης, ο άλλος πατριώτης και η άλλη ξέρει από management. Και οι τέσσερις μαζί, μπορούν να φτιάξουν έναν καλό αρχηγό.

Δημοσιογράφος: Επειδή θα πρέπει να βγει ένας, θα μας πείτε;
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν ανακατεύομαι, Στρατή μου, μην προσπαθείς να με εμπλέξεις.

Δημοσιογράφος: Πολιτική εκτίμηση θέλουμε, δεν σας ρωτήσαμε ποιον προτιμάτε.
Γ. Καρατζαφέρης: Με τις σημερινές συνθήκες, όλοι ξέρουμε ότι προηγείται η κα Μπακογιάννη. Από εκεί και πέρα όμως, δεν ξέρει κανείς τι δυναμική θα αναπτυχθεί αυτές τις σαράντα ημέρες, που θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή των μέχρι σήμερα στοιχείων.

Δημοσιογράφος: Εσείς, στην κα. Μπακογιάννη, έχετε ασκήσει πολύ σκληρή πρακτική. Η πολυκατοικία, με ενδεχόμενη αρχηγία της κας Μπακογιάννη, πως θα πάει; Θα βγάλει διαχειριστή;
Γ. Καρατζαφέρης: Καταρχήν, εγώ κρίνω πάντα πράξεις κι όχι ανθρώπους. Όσο ήταν ΥΠ.ΕΞ. διαφωνούσα ριζικά με ότι έκανε πάνω και κάτω από το τραπέζι και την πολεμούσα. Από την στιγμή που έπαψε να είναι υπουργός Εξωτερικών, έχω τα ίδια ακριβώς αντανακλαστικά που έχω και για τους υπόλοιπους υποψήφιους αρχηγούς της Ν.Δ. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι, δεν με απασχολεί και μάλιστα έχω βγάλει και εγκύκλιο προς τα κοινοβουλευτικά αλλά και τα μη κοινοβουλευτικά μου μέλη και λέω τίποτα που θα μπορούσε να επιληφθεί, προτίμηση κάποιου ως κάποιον από την Ν.Δ., είναι δική της δουλειά.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκίνησε καλά, δηλαδή άκουσε καλά λόγια μέχρι και από πολιτικούς του αντιπάλους. Μέχρι και από δικούς σας βουλευτές. Δηλαδή άκουγα τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι «τι καλά, μπορώ και κυκλοφορώ ελεύθερα στα Εξάρχεια». Τον άκουγα με τον αδελφό του το οποίο θα ήθελα να τον γνωρίσω, συμπαθέστατος.
Γ. Καρατζαφέρης: Είναι δύο πολύ μορφωμένα παιδιά. Και είναι όλο το επίπεδο της βουλευτικής μου ομάδας εξαιρετικά υψηλό. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένας κ΄ ένας, μια Χολιγουντιανή εμφάνιση, μοντέρνα πρόσωπα, θεληματικά πηγούνια.

Δημοσιογράφος: Το λέτε γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει πιο ωραίους βουλευτές απ΄ ότι έχει το κόμμα σας.
Γ. Καρατζαφέρης: Όχι δεν νομίζω, νομίζω ότι και σε αυτό το σημείο οι δικοί μου θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικοί.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά εσείς πάτε με λουστρίνια, δεν πήγατε με “sportex” όπως πήγε η κ. Μπιρμπίλη να ορκιστεί.
Γ. Καρατζαφέρης: Η κ. Μπιρμπίλη είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και έχω την αίσθηση ότι θα γίνει πρωταγωνίστρια πολλών πρωτοσέλιδων και ειδήσεων και για τον χαρακτήρα της και από μπρίο...

Δημοσιογράφος: Αυτός είναι σοβαρός υπαινιγμός...
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν είναι καθόλου υπαινιγμός, μιλάω ευθέως

Δημοσιογράφος: Πρωτοσέλιδα λόγω μπρίου, είπατε;
Γ. Καρατζαφέρης: Λόγω ιδιοσυγκρασίας, μπρίου και τοποθετήσεων που θα κάνει απέναντι στην πράσινη ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει όμως να τη κρίνουμε βάση των επιλογών της και του έργου της;
Γ. Καρατζαφέρης: Βάση των πολλαπλών επιλογών της θα την κρίνουμε βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Θέλουν κάποια παιδιά να σας πουν δύο κουβέντες, να σας ζητήσουν κάποια πράγματα, γιατί είστε πολιτικός αρχηγός, ενός κόμματος με 15 βουλευτές και επιβάλλεται να τους ακούσετε. Είναι παιδιά των Stage κ. Πρόεδρε και άνεργοι.
Γ. Καρατζαφέρης: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι εγώ έχω μία άποψη εντελώς διαφορετική από το Κ.Κ.Ε. Εάν δεν μπορώ να δώσω ένα καρβέλι σε κάποιον τουλάχιστον ας του δώσω ένα κουλούρι.

Δημοσιογράφος: Είναι σωστό αυτό που λέτε αλλά εγώ λέει κάποιος που δεν έχω πάρει ούτε το καρβέλι ούτε το κουλούρι, τι θα γίνει με εμένα;
Γ. Καρατζαφέρης: Σε αυτό τον γόρδιο δεσμό τον οποίο θέσατε, άνεργοι και Stage, η θέση μου είναι ότι εάν τα παιδιά με τα Stage απολυθούν θα δυσκολευτεί η θέση των υπολοίπων, γιατί θα αυξηθούν οι άνεργοι. Το θέμα είναι εάν μπορεί η Κυβέρνηση να βρει λεφτά να τους πληρώσει. Μπορεί να βρει. Και ο φόρος τον οποίο προτείνω εγώ είναι ένας φόρος απέναντι στις τράπεζες. Δηλαδή να φορολογηθούν οι τόκοι χορηγίας, όχι από τα ίδια κεφάλαια αλλά από τα κεφάλαια των καταθέσεων. Αυτή είναι η πρόταση μας.

Δημοσιογράφος: Και με τους άνεργους;
Γ. Καρατζαφέρης: Από εκεί και πέρα πρέπει να δημιουργήσουμε στοιχεία ανάπτυξης και να αφαιρέσουμε αυτό το σύνδρομο που ακολουθεί την τελευταία γενιά ότι όλοι πρέπει να βολευτούν στο δημόσιο. Τα παιδιά των Stage βγάζουν τη δουλειά στο Δημόσιο. Παραγωγή χρειάζεται, εάν δεν υπάρξει παραγωγή δεν θα απορροφηθούν. Όλοι οι νέοι δεν χωράνε στο Δημόσιο, να το ξεκαθαρίσουμε. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο δεν έγινε εδώ και 20 χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει τώρα, μόνο παραγωγή. Εάν δεν ανοίξουν τα εργοστάσια δεν θα υπάρξει δουλειά.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Πρόεδρε που ήσασταν μαζί μας.
Γ. Καρατζαφέρης: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου