Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΗ ΝΕΤ & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΝΕΤΑ-ΣΚΕΤΑ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΗ ΝΕΤ & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΝΕΤΑ-ΣΚΕΤΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΡΑΤΗ ΤΡΙΛΙΚΗ ΤΗΝ 26-10-09

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε τις πρώτες 15 ημέρες διακυβέρνησης; Ποια αίσθηση έχετε αποκομίσει;
Γ. Καρατζαφέρης: Έχω την αίσθηση ότι το κυρίαρχο θέμα, αυτών των 15 ημερών, ήταν το κόμμα του και το καμπανάκι που του χτύπησε ότι δεν έχει λευκή επιταγή, με την ψηφοφορία, η οποία έγινε. Απ΄ ότι φαίνεται, όπως είχα πει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει μια περίοδο χάριτος, όχι από τα άλλα κόμματα, αλλά από το βαθύ ΠΑΣΟΚ και κάποια στιγμή θα δοθεί η μάχη για το ποιός θα επικρατήσει. Επί της ουσίας των γεγονότων, είδα μια θεατρική παράσταση τις πρώτες ημέρες, για να δείξουν στον κόσμο κάποια πράγματα, η οποία υποχωρεί τώρα και προσγειώνεται η κυβέρνηση σε μια ωμή πραγματικότητα, η οποία είναι εξαιρετικά δραματική. Το κυρίαρχο θέμα πριν μερικές ημέρες ήταν τα λιμάνια, το οποίο δεν λύθηκε, απλά το πήγε πίσω η απεργία. Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διώξουμε τους Κινέζους από το λιμάνι, την πατρίδα και την Μεσόγειο, για λόγους που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς.

Δημοσιογράφος: Αν δεν διώξουμε τους Κινέζους, θα πρέπει να διώξουμε τους λιμενεργάτες από την προβλήτα Νο 2, επί της ουσίας.
Γ. Καρατζαφέρης: Υπάρχει και η προβλήτα Νο 1. Δεν σημαίνει ότι επειδή οι Κινέζοι πήραν την Νο 2, δεν μπορούμε σαν κράτος να δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες στην προβλήτα Νο 1. Ούτε κρετίνοι, ούτε τεμπέληδες είμαστε. Το άλλο θέμα είναι τα παιδιά με τα stage, το οποίο θέλει μια ευαισθησία. Πέραν από το πώς μπήκαν, που δεν μπήκαν και με την καλύτερη δημοκρατική ευταξία, κάθε παιδί έχει δημιουργήσει ένα κύκλο ελπίδων, λαθεμένα ομολογώ, αλλά δεν μπορούμε να τους πετάμε. Πρέπει να θυμίσω ότι το ΄81 ορδές παιδιών με πράσινα χαρτάκια, διορίστηκαν και μάλιστα μόνιμα. Αυτό δεν σημαίνει «μία σου και μία μου», όμως αν στην σημερινή οικονομική συγκυρία, χάσουν τη δουλειά τους 100.000 παιδιά, θα μαρτυρήσει η αγορά. Ταυτόχρονα, υπάρχει και το ερώτημα ποιός τους πληρώνει αυτούς. Και με δανεικά λεφτά, σίγουρα δεν πρέπει.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, να μείνουν αυτά τα παιδιά; Όσα κι αν είναι;
Γ. Καρατζαφέρης: Αυτό που προέχει είναι να μην πληρωθούν με δανεικά, να βρει τρόπο η κυβέρνηση να τους πληρώσει, χωρίς να δανειστεί. Δεν πρέπει να δανειστούμε άλλο. Πτωχεύει η Πατρίδα. Κι υπάρχουν τρόποι. Μάλιστα, έχω προτείνει και έναν συγκεκριμένο φόρο.

Δημοσιογράφος: Για πείτε μας.
Γ. Καρατζαφέρης: Πολύ εύκολο. Να φορολογήσουν τις τράπεζες, τη διαφορά του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου χορηγήσεων, όχι των ιδίων κεφαλαίων. Π.χ. Δεν φορολογούμε τα 10 Ευρώ που είναι κεφάλαιο της τράπεζας, δικό της, αλλά φορολογούμε τα 30 Ευρώ που είναι κατάθεση δική μου και η τράπεζα τα χορηγεί με πολύ μεγάλη διαφορά επιτοκίου, προς όφελός της. Φορολογούμε επομένως αυτά τα λεφτά. Και είναι πολλά τα λεφτά.

Δημοσιογράφος: Έτσι όπως το λέτε, θα μπορούσε να λειτουργήσει και πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να κοιτάξει το θέμα των τραπεζών.
Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ πάντα θα προτείνω έξυπνες λύσεις, όπως έκανα και με τους ημιυπαίθριους, άλλο που η κυβέρνηση τα έκανε μπάχαλο στην εφαρμογή τους και κατέπεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Δημοσιογράφος: Πάντως, θα συμφωνείτε και εσείς, πως κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσει έστω και βιαίως ο κύκλος των «πράσινων», «γαλάζιων» και όλων των αποχρώσεων παιδιών.
Γ. Καρατζαφέρης: Πρέπει να κάνουμε βαθύτερες τομές, αλλά ουδείς έχει την τόλμη να τις κάνει ή να τις προτείνει. Αυτή τη στιγμή είμαστε κάτι πάνω από 10 εκατ. πολίτες σε αυτή τη χώρα, μαζί με τους λαθρομετανάστες. Πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός. Σήμερα, έχουμε περισσότερους αμειβόμενους από το Δημόσιο, από ότι έχει η Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί. Έχουμε ίδιο αριθμό κρατικών λειτουργών που έχει η Ισπανία των 40 εκατ. πολιτών. Χρειάζονται τομές και πάνω απ΄ όλα χρειάζεται συνείδηση, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, ότι το Δημόσιο δεν είναι το παν. Εγώ θυμάμαι στη δεκαετία του ΄70 όταν σου έλεγαν να πας δημόσιος υπάλληλος, ήταν προσβολή.Λοιπόν τώρα όλοι ζητούν να τρυπώσουνε στο Δημόσιο. Να αλλάξουμε νοοτροπία. Να υπάρξει οικονομική δράση, ίσες ευκαιρίες όπως εγένετο μέχρι τότε.

Δημοσιογράφος: Πάντως μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την φωνή της αντιπολίτευσης.
Γ. Καρατζαφέρης: Μα έκλεισε την Βουλή πριν ανοίξει. Η αντιπολίτευση γίνεται μες στην Βουλή. Στις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε κάποιες κορώνες, μετά έκλεισε η Βουλή 20 μέρες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Θα ξανανοίξει στις 5 Νοεμβρίου. Λόγω της θεσμικής μου θέσης πιστεύω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να γίνεται στη Βουλή και όχι στα «παράθυρα» των καναλιών, τα οποία έχουν μια προεπιλογή των λόγων που θα ακουστούν. Και εννοώ ότι καλούν τον τάδε και τον τάδε, όπου βγαίνει το τάδε αποτέλεσμα. Μέσα στην βουλή δεν υπάρχει αυτή η προεπιλογή.

Δημοσιογράφος: Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις.
Γ. Καρατζαφέρης: Θα βρει τον δρόμο της. Ας μην γκρινιάζουμε. Ας μην ξεχνάμε την εσωτερική φαγούρα του ΠΑΣΟΚ πριν από 2 χρόνια. Και αν ο Καραμανλής δεν έκανε εκείνο το περίφημο λάθος να καλύψει στην ΔΕΘ τον Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη, ακόμα θα είχε φαγούρα. Σε 2 με 3 μήνες θα έχει λυθεί το θέμα και ο καθένας θα αναλάβει το ρόλο του.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι είναι παραγωγικές οι διαδικασίες που γίνονται τώρα στην ΝΔ για την επόμενη μέρα;
Γ. Καρατζαφέρης: Αυτά αφορούν την ΝΔ. Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτό το παιχνίδι τραμπάλας πρώτον γιατί δεν το θεωρώ κόσμιο, και δεύτερον γιατί έχει και συνέπειες όπως είχε με τον Συνασπισμό. Εγώ πιστεύω ότι και οι 4 μαζί βγάζουν έναν καλό Πρόεδρο. Δηλαδή το μάνατζμεντ που ξέρει η Ντ. Μπακογιάννη, ο πατριωτισμός του Σαμαρά, η διπλωματία του Αβραμόπουλου και η λαϊκή φύση του κ. Ψωμιάδη.

Δημοσιογράφος: Είστε και εσείς εν δυνάμει, ηγέτης στον χώρο αυτό.
Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ είμαι σε ένα τελείως άλλο κόμμα, δεν ανακατεύομαι στα εσωτερικά της ΝΔ, και πιστεύω να καταλήξουν γρήγορα, να καθίσουμε μαζί τα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή και να ασκήσουμε τον ρόλο μας για να εξυπηρετήσουμε το σύνολο, και όχι για κακό.

Δημοσιογράφος: Προεκλογικά είχατε μπει και εσείς δυναμικά σε αυτό το χώρο τον οποίο διεκδικείτε πολιτικά με τον δικό σας τρόπο.
Γ. Καρατζαφέρης: Οι σχέσεις με την βάση είναι άριστες, δεν το κρύβω. Ξέρω ότι έχω πολύ καλό πέρασμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εισπηδήσω στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Το απαγορεύω στον εαυτό μου, και ούτε πρόκειται ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο. Ήμουνα πάντα αυτόφωτος και αυτοκινούμενος και παραμένω σε αυτήν την λογική και τώρα.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά ο χώρος στον οποίο ζητάτε την στήριξη του εκλογικού σώματος είναι ο ίδιος με αυτόν που στην ΝΔ αναζητούν για την εκλογή αρχηγού.
Γ. Καρατζαφέρης: Δύσκολα θα πάει ένας που είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, να δει έναν αγώνα του Ολυμπιακού. Δυστυχώς έχουν περιχαρακωθεί εδώ τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Εσείς είστε Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός σε αυτόν τον αγώνα;
Γ. Καρατζαφέρης: Εγώ είμαι Απόλλων και έτσι είμαι ελαφρά ταξιαρχία. Και στην συνείδηση και στην προτίμηση.

Δημοσιογράφος: Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για την ανάδειξη ενός αρχηγού σε ένα κόμμα, είναι η προσφυγή στη βάση, δηλαδή στις κάλπες που μπορούν να στηθούν σε όλη την επικράτεια ή θα πρέπει μέσα από τις διαδικασίες ενός Συνεδρίου να αναδεικνύεται ο Αρχηγός;
Γ. Καρατζαφέρης: Το κάθε κόμμα έχει τα δικά του στάνταρ, τη δική του γραμμή και σκέψη. Εγώ απλά έχω να καταθέσω αυτό ως ιστορικό γεγονός: Ότι ενώ όλοι το 1955 περίμεναν διάδοχο του Παπάγου τον Στεφανόπουλο ή σε δεύτερη περίπτωση τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, προέκυψε από το πουθενά τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος κατέγραψε εξαιρετικά βήματα. Το 1996 ο κ. Έβερτ αναδείχθηκε αρχηγός τον Νοέμβριο αν θυμάμαι καλά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως έλεγε τότε το Καταστατικό, για να χάσει ύστερα από τρεις - τέσσερις μήνες από ένα διευρυμένο Συνέδριο, το οποίο του ζήτησε ο Σουφλιάς. Υπάρχουν διάφοροι συντελεστές. Δεν ξέρω αν η Ν.Δ. αποφάσισε κάτι να κάνει, είναι δικό τους θέμα και τώρα ακούω και κάποιον εκ των υποψηφίων να θέλει μεγαλύτερο άνοιγμα. Αυτά όμως αφορούν τους ίδιους. Εκείνοι γνωρίζουν τη συμπεριφορά της βάσης τους, του κόμματός τους. Δεν μπορεί να πει κανείς ή να προτείνει.

Δημοσιογράφος: Πάντως εσείς που είστε άνθρωπος που είστε πολύ ανοιχτός και δεν κρύβετε τα λόγια σας συνήθως, αν θα μπορούσατε να επιλέξετε για να έχετε απέναντί σας έναν αρχηγό, ποιον απ΄ τους τέσσερις θα διαλέγατε;
Γ. Καρατζαφέρης: Δε νομίζω ότι είναι θέμα αρχηγού. Είναι θέμα συλλογικής σύμβασης. Και την οποία περιμένουμε να ακούσουμε μετά την ανάδειξη της ηγεσίας. Πρόταση για τα κοινωνικά δρώμενα

Δημοσιογράφος: Η γνώμη σας είναι ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναζητούν Πρόεδρο ή υποψήφιο Πρωθυπουργό;
Γ. Καρατζαφέρης: Και το ένα και το άλλο δεν είναι κακό. Ό, τι και αν αναζητούν. Ένα κόμμα το οποίο προέρχεται από μία αναπάντεχη χρονικά ήττα σαφώς θέλει το ντέρμπι. Εδώ τάβλι παίζεις και χάνεις την παρτίδα και ζητάς δεύτερη για να μπορέσεις να εξισορροπήσεις τα πράγματα. Είναι μέσα στη λογική της ψυχοσύνθεσης του χαμένου. Δεν αδικώ κανέναν. Είτε θέλουν Πρόεδρο είτε Πρωθυπουργό, ο καθένας έχει τις δικές του επιλογές. Και εν πάση περιπτώσει δε νομίζω ότι το σύνολο της βάσης της Νέας Δημοκρατίας έχει την ίδια σκέψη ή την ίδια περπατησιά απέναντι σε αυτό το θέμα. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά.

Δημοσιογράφος: Ένα τελευταίο σχόλιο για να «κλείσουμε» με αυτό: Για τις εξελίξεις που μας ήρθαν από τις Βρυξέλλες. Με τις τοποθετήσεις και τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή οικονομική νομενκλατούρα, η οποία μας έστειλε ένα μήνυμα: Τέρμα και μέχρι εδώ. Το παιχνίδι τελείωσε, δηλαδή.
Γ. Καρατζαφέρης: Κατόρθωσαν και οι δύο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ντροπιάσουν την Ελλάδα. Και η Ν.Δ. δια του Αλογοσκούφη την ντρόπιασε το 2004 λέγοντας ότι οι προηγούμενοι είναι «ματσαράγκες» στα στοιχεία που της έδωσαν και τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πήγε και είπε τα ίδια πράγματα για τα οποία κατηγορούσε τον Αλογοσκούφη.

Δημοσιογράφος: Ο Παπακωνσταντίνου πήρε τα στοιχεία που του δώσανε.
Γ. Καρατζαφέρης: Γίνεται ένα λάθος. Η διόγκωση που παρουσιάζεται τώρα στο έλλειμμα γίνεται για λόγους στρατηγικής, δηλαδή το «ανεβάζουμε» πάρα πολύ τώρα, ώστε του χρόνου να το «κατεβάσουμε» και να πούμε κοιτάξτε τι καλοί που είμαστε.

Δημοσιογράφος: Είναι τεχνητή κατά τη γνώμη σας η κρίση;
Γ. Καρατζαφέρης: Όχι η κρίση, ο βαθμός της κρίσης. Δηλαδή όταν κάποιος έχει 38 πυρετό η μία ερμηνεία είναι ότι έχει υψηλό πυρετό και η άλλη ότι έχει έναν σχετικό πυρετό.

Δημοσιογράφος: Ο κόσμος και οι ψηφοφόροι οι δικοί σας και σεις και εγώ είχαμε κατά νου ότι έχουμε ένα έλλειμμα της τάξης του 6,5 - 7% και εμφανίζεται ξαφνικά να είναι στο 12%.
Γ. Καρατζαφέρης: Το 12,5% που είπε το είπα και μέσα στη Βουλή. Τι σημαίνει; Ότι οι τοκογλύφοι τραπεζίτες θα χουν παραπάνω επιτόκια. Βγήκε όμως η βαθμολογία ότι η Ελλάδα έπεσε μια κατηγορία που σημαίνει ότι τώρα πληρώνουμε ακριβότερους τόκους. Το πρώτο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να δανειζόμαστε και εάν το κάνουμε να μη δανειζόμαστε ακριβά. Και αυτό χρεώνεται στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ξέρετε, έχουν πολύ καλή διάθεση και είναι συμπαθέστατα κάποια παιδιά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τους λείπει η πείρα της αγοράς. Τους λείπει το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό πεζοδρόμιο. Δεν πρόλαβε να μάθει κάτι ο κ. Παπακωνσταντίνου στον έναν μήνα που πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ήξερε ότι όταν λες ότι έχεις έλλειμμα μεγάλο θα έχεις και μεγάλο επιτόκιο. Και ήταν βάναυσο αυτό. Εν πάση περιπτώσει, και οι δυο τους μας μείωσαν στην Ευρώπη, μας ευτέλισαν. Θα μπορούσαν να το αποφύγουν. Στην ουσία δεν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να μπορέσει να τακτοποιήσει το έλλειμμα. Είχα πει, επαναλαμβάνω - και θα το λέω - ότι πρέπει να πάμε μερικές χώρες της Ευρώπης και να πούμε να ελαστικοποιηθεί το Μάαστριχτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου