Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Εκδήλωση στην Καρδίτσα για την αγροτική εξέγερση του 1910


Δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Οργάνωσης Καρδίτσας του ΛΑ.Ο.Σ.
Η επέτειος της αγροτικής εξεγέρσεως του 1910 είναι πολύ σημαντική για την Καρδίτσα αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η αγροτική εξέγερση του 1910 ξεκίνησε από την Καρδίτσα οργανωμένη κυρίως από Καρδιτσιώτες, στην Καρδίτσα έπεσε και ο πρώτος νεκρός της εξέγερσης, ο αγρότης Χρήστος Σάλτας από το Ανώγι στο συλλαλητήριο της 27ης Φεβρουαρίου και από Καρδιτσιώτες πρωτοπόρους αγροτιστές με κορυφαίο τον Δημήτριο Μπούσδρα κλιμακώθηκε στη συνέχεια ο αγώνας πανθεσσαλικά.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε όχι μόνο εδώ αλλά και πανελληνίως, τον ρόλο της πολλές φορές λησμονημένης από το αθηνοκεντρικό κράτος περιοχής μας όχι μόνο στο αγροτικό κίνημα αλλά και σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε να ξεχνά κανείς τον ρόλο των Καρδιτσιωτών και στους αγροτικούς αγώνες αλλά και στους πολέμους του 1912-13, του 1940 και του 1974 στην Κύπρο, ούτε πρέπει να λησμονούμε ποτέ πως τα παιδιά του υπέροχου αυτού λαού, πολέμησαν το 1912-13 με απαράμιλλο ηρωισμό και μοναδική αυταπάρνηση και αυτοθυσία για την ελευθερία των υπολοίπων Ελλήνων, ενώ η δική τους ιδιαίτερη πατρίδα τελούσε υπό καθεστώς δουλοπαροικίας και η δική τους γη ουσιαστικά αν και υπό Ελληνική σημαία ευρισκόμενη δεν ήταν ακόμη ολοκληρωτικά ελεύθερη.
Με μεγάλη μας χαρά εφέτος διαπιστώσαμε ότι ως από ετών όφειλε, ο Δήμος Καρδίτσης ανέλαβε τη διενέργεια του εορτασμού της. Με τον τρόπο αυτόν άλλωστε δικαιώνεται η δική μας πολυετής προσπάθεια να καθιερωθεί ο εορτασμός της πρωτοπορίας των Καρδιτσιωτών στο αγροτικό κίνημα που το κατεστημένο ήθελε να κρατά στην αφάνεια.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση της Κυριακής 1ης Μαρτίου στις 11 π.μ. στο μνημείο του αγρότη, στις λαϊκές πολυκατοικίες κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ευχόμαστε, ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε η σκυτάλη που παρέλαβε από εμάς ο Δήμος, να φτάσει εκεί που της αξίζει. Δηλαδή:
Να γίνει πανελλήνια γνωστός και αποδεκτός, ο πρωτοπόρος και κυρίαρχος ρόλος των Καρδιτσιωτών αγροτών και αγροτιστών στην αγροτική εξέγερση του 1910 και στο αγροτικό κίνημα γενικότερα και
Να καθιερωθεί ημέρα εορτασμού του Ήρωα Αγρότη της Καρδίτσας, με ομιλίες στα σχολεία, καταθέσεις στεφάνων στα ηρώα των δήμων, ευρεία ενημέρωση του κοινού, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.
Γιατί πρέπει σεβόμενοι και τιμώντας τους αγώνες, τις θυσίες και τα μεγαλουργήματα του παρελθόντος να εργαζόμαστε με επιμονή και συνέπεια για ένα μέλλον που έχουμε υποχρέωση να είναι αντάξιο αυτού του λαμπρού παρελθόντος.

1 σχόλιο:

  1. ΕΒΡΑΙΩΜΑΣΩΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΞΕΓΥΜΝΩΣΑΝ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ !!!

    www.ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html


    ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΟΣ Β.Α.Σ.Τ. (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ)

    http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/02/blog-post_9300.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή