Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ, 4.2.2010 | «SBC»

Δελτίο Τύπου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ & Μ.Μ.Ε.
Αθήνα, 04/03/2010

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "SBC"04/02/10

«Θα ζητήσω απ΄ τον Πρωθυπουργό να βγάλει απ΄ το συρτάρι τις δέκα μεγαλύτερες επενδύσεις. Πρέπει να καταργηθεί ο χρονοβόρος και αναποτελεσματικός μηχανισμός έλεγχου αδειών για νέες επενδύσεις και να αντικατασταθεί από μια τριμελή επιτροπή της οποίας να προΐσταται ο κ. Παμπούκης, ο Υπουργός επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργό, η οποία να αποφασίζει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση για την έγκρισή τους».
Αυτό επεσήμανε καταθέτοντας μία σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την έξοδο της χώρας απ΄ την κρίση, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό SBC, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Η χώρα μας πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις. Το να παίρνεις μέτρα και μόνο χωρίς αυτά να συνδυάζονται με ανάπτυξη δεν είναι αρκετό Σε πολλές δε περιπτώσεις όπου το επενδυτικό πλάνο και οι επενδυτές είναι γνωστοί, να γίνονται επενδύσεις με την δέσμευση απλά του επενδυτή ότι θα ενεργήσει βάση των νόμων του Ελληνικού κράτους.
Δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από το ζοφερό κλίμα που επικρατεί σήμερα αν δεν σταματήσουν οι μίζες και η γραφειοκρατία και αν δεν υπάρξει ξεκάθαρος φορολογικός νόμος και ξεκάθαρες εργασιακές σχέσεις. Επίσης, οι επενδύσεις που θα πρέπει να προσελκύσουμε, θα πρέπει να έχουν καλύτερη γεωγραφική διασπορά σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, και όχι να συγκεντρώνονται στην Αττική ή τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι κλάδοι επίσης που θα γίνουν οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι τέτοιοι που θα έχουνε την προοπτική να αποδίδουν βαθιά μέσα στο χρόνο, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «σωθούμε» πριν προχωρήσουμε σε αυστηρά μέτρα. Έχω προτείνει στον Πρωθυπουργό παράταση της εκμετάλλευσης των διοδίων με αντάλλαγμα αναπτυξιακά έργα 15 δις, την εκμετάλλευση των κληροδοτημάτων, και την ανανέωση των αδειών των καζίνο.
Αντί να περικοπούν οι μισθοί θα μπορούσε απλά μα γίνει ένα «πάγωμα» για 5 χρόνια ώστε να μην υποφέρει τόσο η αγορά όσο και η ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ
Η χώρα δεν θα πέσει τόσο εύκολα. Όπως φάνηκε και από την γρήγορη διάθεση του ελληνικού ομολόγου, υπάρχει εμπιστοσύνη. Γι΄ αυτό θα έπρεπε και οι κινήσεις μας να είναι πιο συγκροτημένες. Να ισχύσει η αρχή του επταπλασίου στους μισθούς και να υπάρξει μια δίκαιη ομογενοποίηση σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό και όχι οι ακραίες διαφορές που υπάρχουν σήμερα. Πρέπει επιτέλους να καταργηθούν τα ένσημα και να ισχύσει ένα πιο δίκαιο σύστημα βασισμένο στο συνολικό τζίρο του οικονομικού κύκλου της Ελλάδας. Σε ότι δε αφορά την φορολογία, πρέπει να θεσπιστεί αφορολόγητο μέχρι τις 20.000 ευρώ και από κει και πέρα δύο συντελεστές και μόνο.

ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΚΡΑ" ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Η παραοικονομία ήταν για πολλά χρόνια μια εν ανοχή παρανομία. Τα χρήματα αυτά όμως δεν πρέπει να πάνε χαμένα αλλά να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η οικονομία και Χωρίς πόθεν έσχες εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιούν στη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, το μοναδικό «εργοστάσιο» της χώρας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ - ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Την Ελλάδα συμφέρει η ισοτιμία δολαρίου με ευρώ ένα προς ένα. Το σκληρό ευρώ βλάπτει χώρες σαν την Ελλάδα που δεν έχουν επώνυμα προϊόντα, ενώ η πτώση του ευρώ ευνοεί τον τουρισμό, ένα απ΄ τα κύρια ελληνικά «προϊόντα». Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για το τουρισμό της χώρας εάν δώσουμε μία παράταση στην εκμετάλλευση του αεροδρομίου από την κατασκευάστρια εταιρεία, με αντάλλαγμα την δωρεάν προσγείωση των πτήσεων τσάρτερ απ΄ το εξωτερικό για 5 χρόνια. Αυτό θα έκανε τη χώρα μας πιο ελκυστική για τους μεγάλους tour operators που κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών «πακέτου» που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να προτιμούν άλλους προορισμούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη θα μπορούσε να δείξει την έμπρακτη εμπιστοσύνη της με μακροχρόνιες καταθέσεις οι οποίες και θα έστελναν τα σωστά μηνύματα στις αγορές αλλά και θα δημιουργούσανε συνθήκες με τις οποίες δεν θα κινδύνευε η ρευστότητα στη χώρα.Πιστεύω ότι έγιναν κάποιοι λανθασμένοι χειρισμοί σε επίπεδα Ευρώπης. Πρώτα πηγαίνεις και αναζητάς την προσφορά του ΔΝΤ και έπειτα έρχεσαι στην Ευρώπη και προσπαθείς για κάτι καλύτερο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η πολιτική ανοχής στις πιέσεις που μας ασκούνται πρέπει κάποτε να τελειώσει. Η προστασία των συνόρων μας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η συνεργασία για την αποφυγή της λαθρομετανάστευσης υποχρεωτική. Η σύγκριση του 1 εκατ. ανέργων με τα 2 εκατ. μετανάστες δεν μπορεί παρά να είναι τρομακτική για μια χώρα. Και δεν μπορεί να κατηγορούμαστε για ανικανότητα ή ακόμα και για απατεωνιά για την είσοδό μας στην ΟΝΕ, την στιγμή που εμείς απλά αντιγράψαμε πρακτικές άλλων χωρών.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στη Ρωσία δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Δεν μπορούμε πια να χρησιμοποιήσουμε την Ρωσία ως αντίβαρο στην Αμερική. Υπάρχει ήδη μια προσέγγιση ανάμεσα στη Τουρκία και τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και προσανατολίζεται μέσω του δόγματος Νταβούτογλου προς το Ισλάμ κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Η ράθυμη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης δεν εξασφάλισε τα οφέλη και τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόταν η χώρα μας πριν προβεί στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό.Δεν υπήρξε ούτε οδός διαφυγής ούτε οδός προστασίας. Δεν μπορούμε λοιπόν να ποντάρουμε στον άξονα που έχει δημιουργηθεί σε ότι αφορά τους αγωγούς, αλλά στην αντιπαλότητα αυτών που κινούνται εναντίον του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ
Σε ότι αφορά τα Ελληνικά πετρέλαια πρώτα πρέπει να διαλέξουμε παρτενέρ». Δεν μπορεί να είναι η Τουρκία για ευνόητους λόγους, δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη γιατί λόγω της πολυφωνίας και της πολυγνωμίας δεν μπορεί να υπάρξει επαρκής εμπιστοσύνη, άρα πρέπει να είναι η Αμερική και με τέτοιο ποσοστό που να κάνει την ανάμειξη της ελκυστική.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια αυτονομία κινήσεων και όχι ένα μονομερή προσανατολισμό. Ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια αρχή του τέλους για την Ευρώπη. Ιστορικά, έχουνε προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες στιγμές όπως με την Ιερή Συμμαχία για παράδειγμα. Η είσοδος των ανατολικών χωρών επιβάρυνε αρκετά την Ευρώπη και είναι πιθανό να υπάρξει μια «νέα Γιάλτα». Γι΄ αυτό και οι χειρισμοί της Ελλάδος αυτή την περίοδο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.Εμείς σαν κόμμα έχουμε διαγνώσει εγκαίρως αυτή τη νέα δυνατότητα προσέγγισης με την Αμερική. Η ευρωβουλευτής μας κ. Τζαβέλα είναι αντιπρόεδρος της μικτής επιτροπής Ευρώπης-Αμερικής, κάτι που καθιστά το ρόλο της ιδιαίτερα σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου